9.1 C
De Bilt

Gemeente verkoopt grond aan Stichting Ar-Rhama/Kleurrijk

Zaanstad – De gemeente verkoopt een stuk grond aan de Omweg in Assendelft aan de stichting Ar-Rahma/Kleurrijk. De stichting wil op de kavel een moskee / ICC (Islamitisch Cultureel Centrum) bouwen van ongeveer 340 m2 vloeroppervlak. De kavel die de stichting koopt is bijna 1.400 m2. Op een deel van de grond moet een moskee komen, de overige grond wordt gebruikt voor parkeren op eigen terrein.
 
De totale Forbostrook bestaat uit zo’n 31.000 m2 (zie onderstaande kaart). De gemeente heeft deze grond al jaren te koop staan. De stichting wil de grond graag kopen en kan de prijs betalen die de gemeente voor de grond vraagt. Bovendien past hun plan binnen het bestemmingsplan dat geldt voor dit gebied. De gemeenteraad van Zaanstad heeft dit bestemmingsplan in 2015 vastgesteld. Vanuit het oogpunt van behoorlijk bestuur moeten passende bouwaanvragen op basis van het bestemmingsplan vergund worden.
Na de verkoop gaat de gemeente een bibob onderzoek naar de herkomst van de financiering van de stichting. Een bibob is een integriteitsonderzoek naar de koper om uit te sluiten dat de gemeente malafide of criminele activiteiten faciliteert. Een negatieve uitkomst van dit onderzoek is als ontbindende voorwaarde in het verkoopcontract opgenomen.

Maatschappelijk initiatief

Wethouder Addy Verschuren: ‘Wij zijn in algemene zin positief over maatschappelijke initiatieven, ook die met een religieuze achtergrond. De stichting heeft de ambitie om in de wijk een maatschappelijk verbindende rol te spelen. Betrokken bewoners die initiatieven ontplooien om de stad te ontwikkelen geven wij graag de ruimte. Wij vinden daarnaast ook dat onze inwoners de vrijheid moeten hebben om hun geloof te belijden zoals zij dat willen. Ook hebben wij geen juridische gronden om verkoop te weigeren. Dus ook vanuit dat perspectief ondersteunt het college de plannen van de stichting’.

Hoe gaat het nu verder?

De afspraak is dat de stichting uiterlijk drie maanden na ondertekening van het koopcontract een omgevingsvergunning aanvraagt en uiterlijk na twee jaar start met de bouw. Omdat de moskee binnen het bestemmingsplan past zal voor de omgevingsvergunning een reguliere procedure worden gevolgd. Dit betekent dat er na afgifte van de vergunning bezwaar kan worden gemaakt op het ontwerp aan de hand van het bouwbesluit. Op de functie van het gebouw kan geen bezwaar worden gemaakt omdat die al is toegestaan in het bestemmingsplan.

Contact met de buurt

Om het ontwerp toe te lichten en kennis te maken met de buurt plant de stichting op korte termijn een gesprek met de directe buren aan de Rekenmeester en de ondernemers aan de Omweg. De betrokkenen ontvangen hier een uitnodiging voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio