13.3 C
De Bilt

Meer opvangplekken nodig voor jonge daklozen

Voor jonge dak- en thuislozen is op dit moment in Zaanstad een tekort aan opvangplekken. De gemeente breidt daarom het aantal opvangplekken voor deze kwetsbare groep inwoners uit. Zaanstad zal het gemeentelijk pand aan de Klaas Katerstraat 7B in Zaandam verbouwen tot opvangplek voor 22 jonge daklozen tussen de 18 en de 23 jaar. Het Leger des Heils is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding. Wethouder Zorg Harrie van der Laan: “In Zaanstad hoeft niemand op straat te slapen. Dit zijn jongeren die vaak een lastige start hebben gehad in het leven en die nog een hele toekomst voor zich hebben. Ik wil voorkomen dat er een nieuwe generatie daklozen bijkomt. Onder begeleiding van het Leger des Heils werken deze jongvolwassenen aan zelfredzaamheid. Uiteindelijk is het doel dat zij doorstromen naar (begeleid) zelfstandig wonen.”

opvangplekken

Het voormalige schoolgebouw aan de Klaas Katerstraat is een geschikte plek voor deze opvang. Dit gemeentelijke pand heeft en houdt een maatschappelijke bestemming. In het pand is, na een grondige verbouwing, genoeg ruimte voor de groep jongvolwassenen om te wonen en samen te leven.

Ook is er de mogelijkheid voor bewoners om zich af te zonderen wanneer daar behoefte aan is. Verder ligt het pand centraal gelegen in de stad, wat bijdraagt aan het creëren van een positieve plek voor deze groep. Naar verwachting start de verbouwing in de zomer van 2023.

Verhuizing eind 2023


De eerste bewoners zullen naar verwachting eind 2023 verhuizen naar de nieuwe opvangplekken. Dat zijn de 14 bewoners die in de huidige opvanglocatie wonen voor jonge daklozen (Transit) aan de Bosschjestraat. Daarna stromen er geleidelijk circa 8 nieuwe jonge daklozen in, wat het totaal op 22 opvangplekken brengt.

De hulpverlening is erop gericht dat de jongere zo zelfstandig mogelijk kan wonen. De periode van verblijf kan per jongere verschillen. Het streven is om de begeleiding maximaal twee jaar te laten duren. Daarna zal de jongere – voor zover mogelijk – doorstromen naar (begeleid) zelfstandig wonen.

Drie locaties voor opvangplekken


Net als in de rest van het land neemt het aantal daklozen toe in Zaanstad. Door het realiseren van deze nieuwe opvanglocatie kan de gemeente starten met de verbouwing van de twee huidige opvanglocaties Transit en Zaanerf. Zaanerf wordt met wat kleine aanpassingen geschikt voor de langdurige opvang van daklozen met zwaardere problematiek.

Transit wordt na de verhuizing van de jonge daklozen naar de Klaas Katerstraat verbouwd tot opvanglocatie voor kortdurende opvang voor daklozen. Dit zijn daklozen die in staat zijn om op eigen kracht door te stromen naar zelfstandig wonen. Denk bijvoorbeeld aan economische daklozen.

Goede begeleiding jongeren


Het Leger des Heils gaat de jongeren begeleiden in de opvang aan de Klaas Katerstaat. Zij doen dit al bij de jongeren die nu in Transit worden opgevangen. Er is 24 uur per dag begeleiding. De gemeente en het Leger des Heils hebben onlangs omwonenden geïnformeerd en met hen gesproken over de komst van deze jongeren in de buurt.

Er komt een klankbord van buurtbewoners om mee te denken over de inrichting van de openbare ruimte rondom de nieuwe locatie. Het Leger des Heils wil graag een goede buur zijn en samen met de buurt optrekken.

Snellere doorstroming daklozen


Het college streeft ernaar dat niemand in Zaanstad dakloos raakt/is. Dat doet de gemeente door in te zetten op preventie om te voorkomen dat inwoners dakloos raken. Anderzijds is het beleid erop gericht dat daklozen zo snel mogelijk doorstromen naar zelfstandig wonen, al dan niet met begeleiding.

Door de verschillende groepen daklozen te verdelen over drie locaties met op iedere locatie passende hulp en begeleiding versnelt de doorstroom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio