11.5 C
De Bilt

Project Hollandse Luchten: inwoners Gooi- en Vechtstreek meten zelf luchtkwaliteit

Veel mensen maken zich zorgen om de uitstoot van bijvoorbeeld auto’s of vliegtuigen. In het project Hollandse Luchten meten inwoners zelf de kwaliteit van de lucht met behulp van betaalbare meetsensoren.

 Samen met experts van het RIVM en de GGD Amsterdam worden de resultaten geanalyseerd. Zo beschikken inwoner en overheid over dezelfde informatie en gaan ze samen in gesprek over mogelijke oorzaken en oplossingen van luchtvervuiling. Gisteravond dinsdag 29 november vond een eerste bijeenkomst hierover plaats in Bussum. Op 15 december vindt de tweede bijeenkomst plaats in Eemnes. Meer informatie & aanmelden

Nieuwe meetgroepen

Het project is in 2018 gestart als pilot en heeft zich ontwikkeld tot een burgermeetnetwerk met meetgroepen op verschillende locaties in Noord-Holland. Dit najaar start Hollandse Luchten met het meten van de luchtkwaliteit met twee nieuwe meetgroepen in de Gooi en Vechtstreek: één in Blaricum, Eemnes en Laren. En één meetgroep in de Gooise Meren. In Hilversum bestaat al een meetgroep. Vanaf begin 2023 zullen we gezamenlijk naar de verzamelde data gaan kijken om de meetvragen te beantwoorden en te onderzoeken wat we met de data kunnen doen. Het project loopt in ieder geval tot eind 2023. Tegen die tijd wordt bepaald of het project een vervolg krijgt of wordt uitgebreid.  

Hollandse Luchten

Het project Hollandse Luchten wordt in opdracht van de provincie Noord-Holland uitgevoerd door Waag Futurelab, het RIVM, TNO, Smart City Haarlem en GGD Amsterdam.

Meer informatie

Voor meer informatie over de start van Hollandse Luchten in Gooi en Vechtstreek: de BEL-combinatie (Blaricum, Eemnes, Laren) Hilversum en Gooise Meren of de startbijeenkomst op 15 december kunt u contact opnemen met Imme Ruarus (imme@waag.org). Voor meer informatie over het project Hollandse Luchten zie de website van Hollandse Luchten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio