2.3 C
De Bilt

Start campagne tegen criminaliteit in sociale huurwoningen in Velsen

Op 7 februari gaat de campagne van Meld Misdaad Anoniem tegen criminaliteit in sociale huurwoningen van start in Velsen. De gemeente Velsen, woningcorporaties Velison Wonen, Woningbedrijf Velsen, Brederode Wonen, politie en Meld Misdaad Anoniem slaan de handen ineen voor deze campagne. De campagne richt zich op alle bewoners van huurwoningen en heeft tot doel het bewustzijn en de meldingsbereidheid te vergroten.   

Voor criminele activiteiten zijn woningen onmisbaar. Bijvoorbeeld om wapens en geld op te slaan, te dealen, drugs te versnijden of voor illegale prostitutie. Dit soort criminaliteit vindt ook plaats in sociale huurwoningen. Criminelen verleiden huurders soms om criminele handelingen te verrichten of zetten ze onder druk om een kamer te verhuren. Door verslaving of financiële problemen kunnen mensen extra kwetsbaar zijn.

Campagne voor veiligheid in de buurt

Criminaliteit heeft een grote impact op omwonenden en de leefbaarheid en veiligheid in een buurt. De campagne roept huurders op om goed na te denken over wie ze toegang geven tot hun woning en om verdachte signalen (anoniem) te melden. Huurders onderschatten vaak de risico’s als een crimineel toegang krijgt tot een woning. Dit kan brand, ontploffing of geweld veroorzaken. Deze gevolgen hebben een grote impact hebben op de veiligheid van huurders en omwonenden.

Hulp omwonenden onmisbaar

Buurtbewoners signaleren vaak als eerste als er iets niet klopt bij een woning of als iemand in een kwetsbare situatie zit. Bijvoorbeeld wanneer verschillende mensen een woning binnen gaan of staan te wachten, nachtelijke klusgeluiden, chemische lucht of henneplucht. De campagne helpt om dit soort signalen van criminaliteit te herkennen. Meldingen van omwonenden zijn onmisbaar voor opsporingsonderzoeken.

Directeur – bestuurder Brederode Wonen Jan Wim Franken zegt hierover “Brederode Wonen ziet een landelijke trend waarbij het naïef te denken is dat dit niet in onze huurwoningen voor zal komen. Daarom is het van belang dat ook onze huurders scherp zijn en de weg naar zowel Brederode Wonen als de instanties weten te vinden bij het vermoeden van criminele activiteiten in hun buurt. Samen met onze huurders willen wij het prettig wonen en de leefbaarheid op het juiste peil houden.”

Meld anoniem via Meld Misdaad Anoniem

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt en geen onderdeel van de politie. Jaarlijks melden 20.000 mensen anoniem bij Meld Misdaad Anoniem. Hiermee worden dagelijks zaken opgelost en criminelen, wapens en drugs opgespoord. De anonimiteit van de melder staat altijd op de eerste plaats. Dat betekent dat een melding niet terug te herleiden is naar de melder.

Verdachte signalen kunnen inwoners anoniem melden via 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl. Daarnaast kunnen huurders ook melden bij woningcorporaties, dit is alleen niet anoniem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio