25.7 C
De Bilt
woensdag, 29 juni 2022

Glas-in-lood ramen Kruiskerk Eerbeek een bijzondere kunstschat

Eerbeek – Weet u wat de Oude Kerk in Delft en de Kruiskerk in Eerbeek gemeen hebben? Jan van Rheenen en Johan Voogd zochten het uit en kwamen er achter dat de glas-in-lood ramen van beide kerken door dezelfde glazeniersfamilie Nicolas zijn ontworpen. Joep Nicolas wordt beschouwd als een vernieuwer in de glasschilderkunst in de 20e eeuw.

Glas-in-lood ramen

De Kruiskerk dateert uit 1931 en de toenmalige predikant had de thema’s voor de ramen al bedacht maar pas in 1983 konden deze prachtige ramen ook echt worden gerealiseerd. Dit werd mogelijk gemaakt vanwege een bijzondere gift. Beide ramen kenmerken zich door levendige, verhalende taferelen, waarin statigheid en zwier, waardigheid en speelsheid harmonieus samengaan.

Foto: Kruiskerk Eerbeek

Naast deze twee grote ramen heeft de Kruiskerk ook nog een mooi gebrandschilderd kruis en 6 glas-in- lood ramen die tegelijkertijd met de bouw al zijn aangebracht. Over al deze glas-in-lood ramen is onlangs een boekje verschenen (te koop à € 5). Wilt u meer te weten komen over deze bijzondere kunstschatten?

Kom kijken en luisteren op 31 mei om 19.30 uur in de Kruiskerk Eerbeek, dr. Gunningstraat 27.

Inloop vanaf 19.15 uur en na afloop bestaat de mogelijkheid om na te praten onder het genot van een drankje. Vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio