10.6 C
De Bilt

Arnhemse Aanpak Krapte op de Arbeidsmarkt

Arnhem – Steeds meer vacatures kunnen niet worden ingevuld. Het is één van de grootste maatschappelijk en economische uitdagingen van de komende tijd. Dat merken ook Arnhemse ondernemers. De gemeente gaat dit – samen met de vele partners in de stad – te lijf: de Arnhemse Aanpak Krapte op de Arbeidsmarkt. Dat schrijft het college van B&W vandaag in een brief aan de raad.

Aantrekkelijk vestigingsklimaat

Wethouder economie Nermina Kundić: ‘Voldoende en goed gekwalificeerd personeel is cruciaal voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor Arnhemse talenten en bedrijven. Daarom komen we met deze Arnhemse Aanpak om te doen wat we kunnen om de openstaande vacatures te vullen.’ Er zijn vooral vacatures in de beroepsgroepen energie, ict, techniek, zorg en onderwijs & kinderopvang. In deze sectoren is het gat tussen vraag en aanbod het grootst, waardoor hier ook de grootste kansen liggen voor een effectieve en duurzame aanpak.

Blijven leren

De aanpak richt zich onder meer op ‘een leven lang ontwikkelen’, om- of bijscholen voor mensen die al een baan hebben. Het werk blijft immers niet steeds hetzelfde en de arbeidsmarkt vraagt steeds weer nieuwe en andere competenties. Beroepen veranderen en dat vraagt steeds weer nieuwe kennis en vaardigheden. Door te blijven leren naast het werk, zorg je ervoor dat je goed inzetbaar blijft op de arbeidsmarkt en vergroot je je eigen kans op uitdagend werk.

Meer mensen in Arnhem aan het werk krijgen

Ook krijgt het aantrekken en behouden van talent veel aandacht. De focus ligt daarbij op technische en ict-vaardigheden voor energie, ict, zorg en onderwijs. Daar immers zijn de meeste onvervulde vacatures. Tenslotte gaan we proberen mensen aan het werk te krijgen die tot nu toe geen betaald werk hebben of die in deeltijd werken. In Arnhem hebben circa 7.700 inwoners geen betaalde baan. Kundić: ‘We willen deze groep inwoners de komende jaren extra begeleiden naar een plek die het beste bij hen past.’

Uitvoeringsagenda met maatregelen

Bij de aanpak hoort een uitvoeringsagenda met concrete maatregelen om meer mensen aan het werk te krijgen. Zoals Arnhem Studiestad, een samenwerking met de Arnhemse onderwijsinstellingen om de stad te promoten en nieuwe studenten aan te trekken. Een Buurtbaanbureau waarmee werkzoekenden in hun wijk aan de slag gaan met het isoleren en verduurzamen van woningen. Of het House of IT. Daar kunnen werkenden, werkzoekenden en studenten zich laten opleiden, bij- of omscholen voor een baan in de IT.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio