16.2 C
De Bilt

Dag van Beuningen: Beuningen en Weurt vieren roze woensdag feestelijk

Op woensdag 19 juli is het opnieuw één groot feest in de gemeente Beuningen. We verwelkomen dan de 30, 40 en 50 km-lopers van de Nijmeegse 4Daagse, jong en oud. De wandelaars staat een warm welkom te wachten. Ze maken kennis met ‘Beuningen Buitengewoon’. Samen met Stichting Doortocht 4-daagse Beuningen, inwoners, bezoekers en veel vrijwilligers maken we van de doorkomst een onvergetelijke roze dag!

In het zonnetje door Beuningen

De wandelaars komen vanaf de Wilhelminalaan de gemeente binnen. Ze krijgen een groots muzikaal welkom bij de rotonde op het Thujapark. Op het Thorbeckeplein staat een gezellig terras met daarbij een ontvangsttent van de gemeente. Vanuit deze ‘roze wolk’ moedigt burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld (waarnemend) samen met het college elke loper persoonlijk aan. Zij zetten de wandelaars in het zonnetje. De wandelaars krijgen vanuit deze tent een blijvende herinnering aan de doorkomst door Beuningen. De wandelaars vervolgen hun weg via de Henny Sackers Boulevard (Burgemeester Geradtslaan).

Niet alleen de wandelaars worden dit jaar in het zonnetje gezet, ook onze eigen inwoners zetten we in het zonnetje. Inwoners die namelijk graag anderen willen leren kennen zijn uitgenodigd voor de ontvangsttent. Het initiatief ‘nieuwe mensen leren’ is voor inwoners uit de gemeente in de leeftijd tussen 25 en 55 jaar. Ze kunnen elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten en activiteiten met elkaar ondernemen. Ze hebben hiervoor diverse redenen: nieuw in de gemeente, partner die niet dezelfde hobby/interesse heeft, dingen niet alleen willen doen. Dit initiatief wordt ondersteund door Stichting Perspectief.

Weurt wuift weer

De Vierdaagsevlag kan uit in Weurt-Noord! Op woensdag 19 juli lopen de Vierdaagsewandelaars voor de derde keer in de Vierdaagsegeschiedenis door de sfeervolle Pastoor van der Marckstraat. In deze historische straat is genoeg te zien. De straat was vroeger onderdeel van de hoofdroute door het land van Maas en Waal. U vindt hier diverse monumentale en bijzondere panden, zoals een 17e-eeuwse gepleisterde boerderij met lage verdieping en pannen schilddak, het Maristenklooster uit 1905, een fantasietuin met daarin een verzameling bontgekleurde beelden en poppen.

Na het succes van de eenmalige routewijziging in 2015 nam een groep inwoners uit Weurt het initiatief om hier een permanent karakter aan te geven. En met succes! 2022 was een pilotjaar waarna de gemeente Beuningen en Stichting DE4DAAGSE bekeken of de route definitief zou worden aangepast. En dit jaar kwam het verlossende woord; de route door Weurt-Noord is definitief. We zijn er trots op dat dit bewonersinitiatief vorm heeft gekregen.

Herinneringen langs de Vierdaagse route

We halen, net als vorig jaar, herinneringen op aan de doorkomst van de Vierdaagse door onze gemeente. Herinneringen die tijdens de Vierdaagse als een fotocollage langs de Vierdaagseroute in Beuningen en Weurt hangen. We riepen inwoners en anderen die de Vierdaagse een warm hart toedragen op hun mooiste herinneringen aan de doorkomst van de Vierdaagse met ons te delen. We ontvingen foto’s van kinderen die lekkernijen uitdelen aan de wandelaars, van enthousiaste inwoners die een feestje bouwen langs de route en de wandelaars aanmoedigen en van Beuningse lopers die door familie en vrienden worden onthaald in hún dorp. De mooiste foto’s hangen op verschillende locaties langs de Vierdaagseroute in Beuningen en Weurt. Iedereen kan de foto’s bekijken.

Kruip in de huid van een Vierdaagsewandelaar

Bij de ontvangsttent op de Burgemeester Geradtslaan in Beuningen en bij het Dorpsplein in Weurt kunnen inwoners en wandelaars op woensdag 19 juli in de huid van een Vierdaagsewandelaar kruipen en zich een echte Beuningse Vierdaagsewandelaar voelen. Compleet met de Vierdaagsevlag en gladiolen. We roepen iedereen op een foto te maken en deze op social media te delen met #vierdaagsebeuningen om nieuwe herinneringen te maken.

Lancastermonument

In de nacht van 23 juni 1943 haalde het Duitse afweergeschut een Engelse bommenwerper neer. Daarbij kwamen zes inzittenden om het leven. De plek van deze gebeurtenis ligt aan de 4Daagseroute in Beuningen. Scouting Beuningen ’76 is op woensdag 19 juli de hele dag aanwezig bij het Lancastermonument in Beuningen om het verhaal te vertellen. Het Lancastermonument ligt aan de 4Daagseroute. U vindt het monument bij het viaduct aan de Verlengde Wilhelminalaan, ten zuiden van de A73.

Volledig programma

Kijk voor het volledige programma en de activiteiten die in Beuningen en Weurt plaatsvinden op de website van Stichting Doortocht 4-daagse Beuningen. Op www.beuningen.nl/vierdaagse leest u alles wat u moet weten over de doorkomst door Beuningen en Weurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio