10.9 C
De Bilt

College wil bestaand dorpenbeleid doorontwikkelen

Barneveld – Met een vaststellen van de bestuursopdracht Dorpenbeleid 2.0 geeft het college van Barneveld opdracht tot het opstellen van Dorpenbeleid 2.0. “Het college wil met het beleid 2.0 inwoners meer invloed geven op de eigen leefomgeving en komen tot een meer integrale benadering en inzet van verschillende bestaande instrumenten”, aldus wethouder Hans van Daalen.

Dorpenbeleid is niet nieuw voor gemeente Barneveld

Van Daalen: “Dorpenbeleid is niet nieuw voor ons. De gemeente Barneveld kent al zo’n beleid. Dat is gericht op goed contact met de dorpen en weten wat er leeft en speelt. Om inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden in de negen dorpen van de gemeente mee te laten doen, zetten we daar nu nog veelal losse (participatie)instrumenten voor in. De dorpsvisies, de wijkplatforms en right to challenge-trajecten in Stroe en Terschuur zijn daar voorbeelden van. De ervaringen die we hiermee hebben opgedaan, willen we als gemeente nu inzetten voor het door ontwikkelen en verder professionaliseren van het dorpenbeleid”.

Meer integrale inzet van verschillende instrumenten gewenst

De verdergaande groei van de gemeente, de variatie in identiteit en cultuur van alle negen dorpen van de gemeente Barneveld en de veranderende rol van de gemeente meer gericht op verbinden, netwerken, samenwerken en stimuleren, vraagt om een meer integrale benadering en inzet van de verschillende instrumenten. Het lopende herindelingstraject tussen de gemeenten Scherpenzeel en Barneveld versterkt deze wens. Het dorpenbeleid 2.0 moet hierin voorzien.

Dorpenbeleid 2.0: inwoners meer invloed geven op eigen leefomgeving

Wethouder Van Daalen: “Naast de meer integrale benadering van alle instrumenten, moet het beleid 2.0 voorzien in nog meer medezeggenschap in de verschillende dorpen en daarmee uiting geven aan de lokale maatschappelijke kansen en opgaven. Het behouden van de identiteit en zeggenschap van de dorpen is een belangrijk uitgangspunt. Doel is dat inwoners meer invloed hebben op de eigen leefomgeving”.

In gesprek met dorpen en stakeholders

De ontwikkeling van Dorpenbeleid gebeurt in gesprek met de dorpen en de verschillende stakeholders. De uitvoering van het dorpenbeleid hangt af van het herindelingsproces Barneveld en Scherpenzeel. Als de herindeling doorgaat, is het ontwikkelen van beleid 2.0 onderdeel van de werkzaamheden om te komen tot een nieuwe gemeente. Als de herindeling niet doorgaat, wordt Dorpsbeleid 2.0 als zelfstandig gemeentelijk beleid geïmplementeerd.

Eind 2021 startnotitie Dorpsbeleid 2.0 gereed

Met het vaststellen van de bestuursopdracht beleid 2.0 ligt er de opdracht tot het opstellen van beleid 2.0. Eind 2021 wordt een startnotitie verwacht, met daarin onder andere een  beleidsevaluatie- en analyse en een uitvoeringsstrategie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio