17.1 C
De Bilt

KAATJE maakt scheiding bespreekbaar

West Betuwe Scheiding kan een grote invloed hebben op de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen. Daarom investeert de gemeente in hulpaanbod dat bestaat uit begeleiding en voorlichting, gericht op kinderen. Een van de middelen is het lespakket mét theatervoorstelling van theaterproductie KAATJE. Dit wordt aangeboden door de gemeente. Verschillende basisscholen maakten de afgelopen weken gebruik van het aanbod. Tijdens de interactieve voorstelling beleefden kinderen wat een scheiding doet met hen of met hun vriendjes.

Onder de noemer ‘Het Koffertje van Kaatje’ ontvingen tien scholen het lespakket mét voorstelling. KAATJE ontwikkelde speciaal voor leerkrachten de materialenkoffer ‘Een koffer vol scheidzooi’. Leerkrachten kunnen hiermee makkelijker het gesprek aangaan met kinderen waarvan de ouders scheiden of gescheiden zijn. Dit lesprogramma staat niet op zich zelf. De gemeente doet meer om de negatieve gevolgen van scheiding te verminderen.

Goed opgroeiklimaat

Uit cijfers van het CBS blijkt dat vorig jaar meer dan 44.000 kinderen in Nederland te maken kregen met scheiding. Volgens Wethouder Jeugd, Jan de Geus moeten de gevolgen van scheiding meer aandacht krijgen. “Ik schrik telkens weer van dit soort aantallen. Zeker als je weet dat zo’n levensgebeurtenis ernstige negatieve gevolgen kan hebben, ook in de toekomst. We willen een goed opgroeiklimaat waarin kinderen en gezinnen weerbaar zijn. Gerichte begeleiding en voorlichting over scheiding helpt hierbij. Scholen zijn hierin overduidelijk een belangrijke partner.”

Begeleiding via scholen

Wethouder Onderwijs Govert van Bezooijen bevestigt dit. “We helpen scholen het thema aan te kaarten. En er gebeurt meer in het onderwijs dan deze indrukwekkende voorstelling. We investeren in individuele begeleiding en trainingen gericht op weerbaarheid. Op basisscholen is ons Schoolmaatschappelijk werk aan zet. Naast de trainingen voor weerbaarheid biedt zij ook de zogeheten Kinderen In Een Scheiding-groep (KIES). Dit is een reeks groepsbijeenkomsten waarin kinderen van gescheiden ouders met elkaar in gesprek gaan.”

Meer aanbod

Naast het aanbod op scholen is er voor ouders het Omgangshuis in de Pluk. Dit organiseert Sterker sociaal werk. Hier kan een niet-verzorgende ouder het kind in een veilige omgeving ontmoeten. Daarnaast lanceerde de gemeente vorig jaar het Gezinsloket West Betuwe. Hier vinden ouders laagdrempelige activiteiten en informatie over opvoeden en ondersteuning daarbij. Een wegwijzer over de mogelijkheden bij scheiding is een onderdeel daarvan. En binnenkort kunnen ouders die scheiden ook bemiddeling aanvragen of begeleiding bij het maken van afspraken over de zorg voor hun kinderen.  

Scholen zijn enthousiast

Scholen zijn enthousiast over de voorstelling. Ook Conny Hendriks, leerkracht op Sint Antoniusschool in Beesd. “Ik denk dat we de impact van een scheiding vaak onderschatten. De manier waarop het theater de voorstelling neerzet, maakt het voor kinderen heel toegankelijk. En het is interactief. Het is fijn dat kinderen hun gevoelens en mening kunnen uiten tijdens de voorstelling.” Basisscholen die geïnteresseerd zijn, kunnen contact opnemen met Wieke Ter Weijde. Zij is projectleider bij gemeente West Betuwe en te bereiken via 06 50 08 15 66.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio