8.9 C
De Bilt

Laat het vuur wat vaker uit, ook in Rheden

Rheden – Veel mensen vinden een houtvuurtje gezellig of verwarmen er hun huis mee. Het lijkt een goed alternatief voor het verwarmen van je woning op gas, maar dat is het niet. Bovendien zorgt rook van een houtkachel, haard of vuurkorf voor schadelijke stoffen in de lucht en kan voor overlast zorgen. Daarom wil de gemeente Rheden haar inwoners goed informeren over de effecten van het stoken van hout. Laat het vuur daarom wat vaker uit.

Hoe duurzaam is een houtkachel?

Een houtkachel is geen duurzaam alternatief voor het verwarmen van uw woning. Voor het milieu is het beter om je woning op een andere manier te verwarmen dan met houtvuur en te zorgen voor een aangenaam klimaat in huis. Een heel duurzame manier is door gebruik te maken van zonnepanelen met een zonneboiler, of een waterpomp. Meer informatie daarover is te vinden op de website van Milieucentraal.

Dorus Klomberg, wethouder duurzaamheid: “Ik vind het belangrijk dat we met zijn allen werken aan de vermindering van CO2 uitstoot. Bij het stoken van hout komt, naast andere schadelijke stoffen, relatief veel CO2 vrij. Hout is daarom geen duurzaam alternatief voor een fossiele verwarming. En hout wordt schaarser en duurder. Daarom heb ik liever dat we hout niet verbranden, maar bijvoorbeeld inzetten voor de bouw van duurzame woningen.”

Ook zonder vuurtje meer comfort

Met kleine maatregelen kun je het comfort in huis verhogen. Denk daarbij aan het plaatsen van tochtstrips en radiatorfolie. Kijk voor meer tips, informatie en inspirerende verhalen van inwoners en ondernemers uit onze gemeente ook eens op www.watisjouwrheden.nl.

Is de houtkachel de enige manier om uw woning te verwarmen? Of overweegt u toch een open haard of houtkachel aan te schaffen? Dan is het belangrijk om een goede afweging te maken. Lees de tips en keuzes bij de aanschaf van een houtkachel of open haard op www.milieucentraal.nl.

Keuzes en tips

De hoeveelheid schadelijke stoffen kan verminderd worden door de manier waarop het hout gestookt wordt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik alleen droog hout met een vochtpercentage van tussen de 15 en 20%.

De website www.stookwijzer.nu geeft advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in jouw buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, zal hier een stookalert voor worden afgegeven. Dit is te zien op www.rivm.nl/stookalert.

Kijk voor meer tips voor bewust stoken ook eens op www.rheden.nl/houtrook.

3 REACTIES

  1. Een prima stukje!
    Wat mij betreft mag het gevaar voor de gezondheid van de stoker en de buren die overlast van houtstook ervaren nog duidelijker besproken worden. Volgens het Longfonds overlijden 3000 mensen per jaar door houtstook effecten. Ook mag de relatie ventileren in relatie tot corona worden benadrukt. Wordt er in je omgeving stevig gestookt dan is ventileren onmogelijk!

  2. Adviezen geven over hoe je hout moet stoken zal naar mijn idee niet veel helpen.
    Bij mij inde buurt stookt men vol op stookalert of code rood of oranje het kacheltje gaat aan.
    Bij diversen stokers aan de deur geweest om mee te zeggen dat ik last heb van hun rook.
    Ook gevraagd als het niet lukt maak dan het goed uit als je naar bed gaat.
    Nou dat heb ik geweten ik moest maar oprotten, verhuizen, was een zeikerd op het randje na net geen handgemeen.
    Goed advies is de stookwijzer net zo te gebruiken als een stoplicht en geeft de Handhaving een goede PM 2,5 ug/m³ meter. Zij staan nu met lege handen en kunnen niets doen.
    Om te weten, mijn buren hebben mij in twee jaar ziek gemaakt met hun kacheltje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio