Mountainbikeroute Westermeerwijk ingekort voor onderzoek Vliegend Hert

Nijmegen past de mountainbikeroute (MTB) route in Westermeerwijk aan. Deze wordt een paar honderd meter ingekort om onderzoek te doen naar de broedplaatsen van het Vliegend Hert, een zeldzame en beschermde kever. De aanpassing gebeurt deze week. De stichting die de MTB-route heeft aangelegd helpt bij de verlegging ervan.

Mountainbikeroute

Vorig jaar heeft Stichting MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen een Mountainbike (MTB)  route aangelegd in het bos van Westermeerwijk. Het bos Westermeerwijk is eigendom van gemeente Nijmegen, maar ligt op grondgebied van gemeente Berg en Dal. Het doel van goede routes is om het gebruik van de bossen in het Rijk van Nijmegen goed te verdelen onder wandelaars, MTB’ers, ruiters etc. Door een aantrekkelijke en afwisselende MTB-route aan te leggen door het Rijk van Nijmegen worden gebruikers van het bos zoveel mogelijk gescheiden. Ook ontstaat er rust en ruimte voor de natuur in overige gebieden.

Vliegend Hert is beschermde diersoort

Na de aanleg van deze route zijn vragen gesteld over de aanwezigheid van het Vliegend Hert. Het Vliegend Hert is de grootste kever van Nederland en een beschermde diersoort. De MTB route ligt waarschijnlijk te dicht langs een mogelijke broedboom waar het Vliegend Hert is waargenomen.

Onderzoek door provincie

De provincie heeft dit onderzocht en wil nu ook nader onderzoek laten uitvoeren naar de beschermde diersoorten in het hele bosgebied van Rijk van Nijmegen.  De MTB-route wordt daarom op de locatie  waar het Vliegend Hert mogelijk kan voorkomen aangepast, van 1 mei tot 1 september. De recreanten blijven zo voldoende uit de buurt van de broedboom. De route kan hierdoor toch behouden blijven en het Vliegend Hert wordt hierdoor ontzien. Deze aanpassing is gedaan in overleg met de provincie. Het natuuronderzoek wordt deze zomer uitgevoerd. Daaruit volgen de vervolgstappen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img