7.9 C
De Bilt

Gemeente Wijchen en woningcorporatie Talis zetten zich samen in voor brandveiligheid

Wijchen – Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht dat elke verdieping in een woning voorzien is van minimaal één rookmelder. Het afgelopen jaar heeft woningcorporatie Talis rookmelders geplaatst in 2.200 huurwoningen in Wijchen. Met het plaatsen van rookmelders wordt de veiligheid vergroot. Woningbranden komen helaas nog steeds regelmatig voor. Hoe sneller een brand ontdekt wordt, des te meer tijd iemand heeft om een woning veilig te verlaten.

Wijchen en Talis

Gemeente en Talis hebben veel aandacht voor brandveiligheid. Burgemeester Marijke van Beek: “De inzet van Talis om dit voor 1 juli voor elkaar te krijgen is fantastisch. Maar deze verplichting geldt natuurlijk niet alleen voor huurwoningen. Ik ga er vanuit dat de meeste huiseigenaren inmiddels al rookmelders op elke verdieping hebben
hangen. Maar voor degenen die dit nog niet gedaan hebben: ik roep u met klem op om dit alsnog te doen! En test ook regelmatig of deze nog werkt.”

Jaarlijks voert Talis bij veel woongebouwen in Nijmegen en Wijchen werkzaamheden uit om brand te voorkomen, zoals het controleren op vluchtwegen, brandcompartimentering, materiaal, inrichting en gebruik. Situaties waar direct actie nodig is, worden gelijk opgepakt. Bij het plaatsen van de rookmelders in de woningen zijn ook gelijk inspecties uitgevoerd op het gebied van brandveiligheid. Daarnaast was er aandacht voor hoe bewoners zelf kunnen bijdragen, door het geven van tips om de woning brandveiliger te maken en wat te doen als er toch brand uitbreekt.

Margje Lubbers, bestuurder Talis: “Bewoners kunnen zelf veel doen om brand te voorkomen en veiliger te wonen. Samen met gemeente en de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid werken we aan meer bewustwording op het thema brandveiligheid. Zo organiseren we bijvoorbeeld samen met de brandweer bijeenkomsten voor bewoners op
de kazerne, zoals onlangs voor bewoners van het Hoefblad.”

Rookmelders

Het is bewezen dat rookmelders in woningen het aantal slachtoffers vermindert. “De meeste woningbranden ontstaan door koken, roken en door elektrische apparaten. Maar ook door het opladen van bijvoorbeeld telefoons of fietsaccu’s”, vertelt Theo van Dodewaard van de Brandweer Gelderland-Zuid. “Een rookmelder waarschuwt bewoners in elk geval op tijd. Als je slaapt ruik je niets, de rookmelder neemt de functie van je neus over, waardoor je slachtoffers, ernstige brandwonden en brandschade voorkomt. Het kan namelijk snel uit de hand lopen.” Huurders van Talis die nog geen rookmelder hebben ontvangen, bijvoorbeeld omdat ze niet bereikbaar waren, kunnen zich alsnog melden bij de corporatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio