3.4 C
De Bilt

Breda werkt aan een digitaal inclusieve samenleving

De gemeente Breda heeft, mede namens negen andere gemeenten, het manifest ‘Lokale aanpak digitale inclusie’ ondertekend. Naast gemeenten ondertekenen ook andere publieke, private en maatschappelijke partners dit manifest. Hiermee laten ze zien dat ze willen werken aan digitale inclusie: een samenleving waarin iedereen zich betrokken en zelfverzekerd voelt op digitaal vlak. Samen zorgen we ervoor dat er niemand achterblijft.

Digitale inclusie in Breda

“Breda is een stad waar de menselijke aandacht bij digitalisering centraal staat. Daarom is het belangrijk om te letten op diegenen die niet digitaal vaardig zijn”, aldus wethouder Daan Quaars (digitalisering). “Tegenwoordig is iedereen met elkaar verbonden dankzij technologie, maar zijn we nog wel echt verbonden met elkaar? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan met alle nieuwe ontwikkelingen? In Breda willen we digitaliseren, maar dan wel op een manier die bij onze stad past en waar Bredanaars zich prettig bij voelen.”  

De gemeente Breda geeft hier, samen met verschillende partijen die ook deelnemen binnen de aanpak van laaggeletterdheid, inhoud aan. Enkele voorbeelden hiervan zijn de ‘Huh? Wat bedoelt u?’ campagne, het Digi-Taalhuis in de Nieuwe Veste, de Digi-Taalpunten in de wijk en cursussen digitale vaardigheden zoals de Digimaatjes en Klik en Tik-cursussen. Maar ook andere beleidsterreinen dragen hieraan bij. Denk bijvoorbeeld aan het informatiepunt Digitale Overheid bij Bibliotheek Noord, Zuid en Centrum, de Inspiratiebus voor zorgtechnologie en de Digitale Buurtambassadeurs voor cyberveiligheid.

Manifest ‘Lokale aanpak digitale inclusie’

Het manifest ‘Lokale aanpak digitale inclusie’ is een initiatief van de Alliantie Digitaal Samenleven. Naast de gemeente ondertekenden Vodafone en NLDigital (bedrijfsleven), VNG Realisatie/ VNG Naleving (lokale overheid), VOB (bibliotheken), Netwerk Mediawijsheid en Expertisepunt Basisvaardigheden (maatschappelijke organisaties), IederIn en Number5 Foundation (netwerken ervaringskennis) dit manifest. Daarnaast waren staatssecretaris Alexandra van Huffelen en prinses Laurentien van Oranje aanwezig. In 2023 wil de Alliantie Digitaal Samenleven met tien gemeenten, waaronder de gemeente, aan de slag met de lokale aanpak van digitale inclusie. De Alliantie gaat de geleerde lessen landelijk delen en werkt toe naar een handreiking waarmee alle gemeenten aan de slag kunnen.

Bredata

In de gemeente werken we aan het masterplan digitalisering:’Bredata‘. Hiermee zoeken we naar de juiste balans. We hebben een perfecte digitale infrastructuur en tegelijkertijd is er aandacht voor rust en ontmoetingen. Het fundament van Bredata bestaat uit vier onlosmakelijk met elkaar verbonden bouwstenen: hardware (digitale connectiviteit), software (innovatieve oplossingen), mindware (balans, bewustwording en digitale vaardigheden) en orgware (een nieuwe manier van organiseren).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio