5.4 C
De Bilt

Van uitkering naar baan dankzij het Leerwerkpunt van het WSP

HEESWIJK-DINTHER – Van den Heuvel Elektrotechniek is een allround installatiebedrijf met zo’n 20 medewerkers in dienst. Een echt familiebedrijf, dat al bestaat sinds 1958. Al jaren hebben ze last van personeelstekort. In samenwerking met het Leerwerkpunt van het WSP, hebben ze nu een gemotiveerde én geschoolde werknemer binnengehaald.

Goed personeel is schaars

“We zijn altijd op zoek naar goed personeel, personeel dat enthousiast is over ons vak en graag wil werken,” vertelt Joost Kanters – mede-eigenaar van Van den Heuvel Elektrotechniek. “Maar het vinden van geschikt personeel is niet makkelijk. Het schaarste aan personeel in de elektrotechniek is groot. Daarom leiden wij mensen intern op. We geven zo studenten, herintreders en statushouders een kans. En daarnaast is het voor ons ook prettig: we kunnen de mensen opleiden op de manier zoals wij dat willen. Een win-win-situatie, dus.”

“Door het schaarste aan personeel in de elektrotechniek, hebben wij besloten om zelf mensen op te gaan leiden.”

Leerwerktraject

Met behulp van een leerwerktraject creëert Van den Heuvel kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Via het Leerwerkpunt van het WSP worden deze mensen uit de gehele regio Noordoost-Brabant via een opleiding gekoppeld aan werkgevers die een tekort hebben aan goed geschoold personeel, onder andere in elektra, maar ook in de branches logistiek, bouw, schilderen, schoonmaak, beveiliging en zorg. Dit biedt deze mensen een kans op een opleiding en betaalde baan. Naast een leerwerktraject krijgen de deelnemers ook extra vaktaallessen. Werkgevers leiden de deelnemers verder op in de praktijk.

Van opleiding naar diploma

Ayman Hassan Hassay Abdulqader kreeg zo een kans bij Van den Heuvel. In 2018 heeft hij een voortraject voor een leerwerktraject – waar praktijklessen, VCA en vaktaal centraal stonden – gevolgd en behaald. Vlak daarna is hij gestart met het leerwerktraject, waarbij hij 1 dag per week naar school ging, en 4 dagen per week werkte bij Van den Heuvel. Via dit traject is Ayman dus uit de uitkering gekomen. En sinds februari 2021 heeft hij zijn diploma in de pocket. Strik erom en door, zou je denken. Maar Ayman is zeker niet van plan om te stoppen: “Ik wil graag doorgroeien naar een niveau 2 opleiding. Daarom start ik in september met een nieuw leerwerktraject. Ik heb zin om weer verder te gaan en houd van hard leren en werken.”

Een wereld van verschil

De wereld van elektrotechniek was Ayman niet geheel onbekend. In Sudan – waar hij vandaan komt – zat hij ook al in het vak. Al was het wel even wennen toen hij in Nederland aan het werk ging. “Elektrotechniek is in Sudan heel anders. In Sudan gebruiken we bijvoorbeeld maar twee draden. Dat is hier wel anders! Gelukkig ben ik goed begeleid en opgeleid door Van den Heuvel en kan ik nu volledig meedraaien.”

Ondersteuning en begeleiding van het WSP

Vanuit het WSP – en dan specifiek de Gemeente Meijerijstad – was er ondersteuning en begeleiding bij het gehele traject, zowel voor Van den Heuvel Elektrotechniek als voor Ayman. Net als voor vele andere uitkeringsgerechtigden is er vanuit Meijerijstad geïnvesteerd in Ayman door hem aan te melden voor het leerwerktraject (voorheen Kweekvijvers) en door de kosten van het voortraject, het leerwerktraject en een elektrische fiets te betalen. Gezamenlijk dragen ze bij aan een mooie loopbaan en toekomst voor Ayman.

Juiste weg tussen instanties en regelingen

Ook Joost is erg te spreken over het traject. “We zijn volledig ontzorgd. Als iets voor ons onduidelijk was, dan werd dat voor ons geregeld. Onze contactpersoon van de gemeente Meierijstad en het Leerwerkpunt heeft ons geholpen de juiste weg te vinden tussen alle instanties en regelingen. Vanuit het Leerwerkpunt komt ook regelmatig een jobcoach op bezoek om de voortgang te bespreken. Al met al erg prettig!”

“Het geeft voldoening om iemand die graag wil werken aan werk te helpen.”

Joost is overigens niet alleen te spreken over het leerwerktraject, maar ook over Ayman. “Toen Ayman hierbinnen kwam zei hij ‘ik heb als doel binnen twee jaar een vast contract te hebben’. Wat een drive! Daar worden wij al enthousiast van. Iemand die wil, iemand die gemotiveerd is. Dat is dan ook de reden dat we Ayman hebben aangenomen. We zouden dit zeker vaker doen. Ook omdat het een mooie manier is om mensen te helpen. Het geeft voldoening om iemand die graag wil werken aan werk te helpen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio