13.7 C
De Bilt

Gemeente Den Haag zet in op warmtenetten tot 55.000 huishoudens

Den Haag – De gemeente Den Haag wil lokale warmtebronnen mogelijk maken. Een aantal nieuwe, schone bronnen gaan ontwikkeld worden op het De Constant Rebecqueplein. Het gaat om geothermie en aquathermie. Ook komt hier waarschijnlijk de warmtetransportleiding WarmtelinQ aan. De gemeente gaat op zoek naar de beste partijen om het warmtenet vanaf het De Constant Rebecqueplein naar 40.000 tot 55.000 Haagse huishoudens te brengen.

Warmtenet

Om de nieuwe warmte zo snel mogelijk te gebruiken moet een aantal dingen goed op elkaar worden afgestemd. Zo moeten de nieuwe warmtebronnen op het De Constant Rebecqueplein in samenwerking met betrokken partijen worden gerealiseerd. Daarnaast moeten de warmtenetten voor de distributie van de nieuwe warmte worden aangelegd. Verder worden woningen en gebouwen geïsoleerd en worden de woningen gereed gemaakt voor aansluiting. Dit is ook belangrijk om meteen al de gasrekening te verlagen.

Den Haag versnelt de warmtetransitie door deze processen goed op elkaar aan te laten sluiten. Door warmteleveranciers te selecteren die het beste aanbod doet, onder andere op duurzaamheid, betaalbaarheid en leveringszekerheid, krijgt iedere gebouweigenaar in het gebied een passend aanbod. Waar in de stad de woningen worden aangesloten moet nog worden bepaald, maar gedacht wordt aan onder andere Escamp, Mariahoeve en de Schilderswijk. Kleine collectieve warmteoplossingen blijven binnen dit grotere plan ruimte houden. Er komt geen verplichting om op het grotere warmtenet aan te sluiten.

Isoleren van huizen gebouwen randvoorwaarde voor succesvolle versnelling transitie

De gemeente Den Haag wil dat huishoudens overschakelen naar verwarmen op 70 graden. Daarmee wordt energie bespaard. De gemeente wil woningen met E, F en G labels versneld opknappen en verduurzamen. Na 2028 mogen er geen corporatiewoningen meer worden verhuurd met een E, F of G. Daarom ondersteunt de gemeente Haagse verhuurders in de particuliere en sociale sector bij het versneld verduurzamen van hun bezit. In deze buurten zijn warmtenetten gepland. Verder is er een sterke relatie met de woningcorporaties. Zij hebben aangegeven veel van hun bezit via warmtenetten te willen verduurzamen door aan te sluiten op schone bronnen. Deze wens versterkt de gemeentelijke aanpak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio