9.6 C
De Bilt

Grote handhavingsactie van de Haagse Pandbrigade voor een leefbaar Rustenburg Oostbroek

Onjuiste inschrijvingen, overbewoning en de sluiting van een pand. Dat leverde een handhavingsactie van de Haagse Pandbrigade in de wijk Rustenburg Oostbroek op. In deze wijk staat de leefbaarheid flink onder druk. Tijdens de actie was er in het bijzonder aandacht voor het onrechtmatig gebruik van woningen, illegale bouw en achterstallig woningonderhoud.

De Haagse Pandbrigade bezocht 79 woningen. In 77 gevallen konden ze naar binnen en bleken er zaken niet op orde. Zo zijn er 9 personen aangetroffen die onrechtmatig in Nederland verbleven en zijn overgedragen aan de AVIM (de vreemdelingenpolitie), 15 mensen sliepen er in een klein appartement, 3 personen woonden in een schuur en werd een nagelstudio in een tuin aangetroffen. Er is 30 keer achterstallig woningonderhoud geconstateerd en er ontbrak bij 9 adressen een huisvestingsvergunning.

Ook klopte van 101 personen de inschrijving van de Basisregistratie Personen (BRP) niet; 43 hiervan stonden op een adres ingeschreven maar woonden daar niet, 58 personen woonden wel op een adres maar stonden niet ingeschreven. Tijdens de controle werd 4 keer uitkeringsfraude geconstateerd.

Handhavingsacties keihard nodig

Wethouder Martijn Balster (Volkshuisvesting) die aanwezig was bij de actie: “Bewoners van Rustenburg Oostbroek maken zich zorgen over hun wijk. De resultaten laten zien dat dit terecht is en dat dit soort handhavingsacties keihard nodig zijn: illegale bouw, fraude met adresinschrijvingen en overbewoning en achterstallig onderhoud. Die zorgen van bewoners nemen we heel serieus. Samen met bewonersorganisatie BORO werken we – en daar ben ik blij mee – aan een plan om de leefbaarheid in deze wijk te verbeteren.”

Plakaat woning gesloten
Plakaat woning gesloten – Foto: gemeente Den Haag

Gebiedsgerichte handhavingsacties

Meerdere keren per jaar zijn er gebiedsgerichte handhavingsacties in gebieden waar de leefbaarheid en veiligheid onder druk staan. De Haagse Pandbrigade controleert daarbij de veiligheid van panden en woningen. Zij onderzoekt ook of eigenaren, huurders en verhuurders van panden en woningen zich houden aan de regels voor bouwen en wonen. 

Balster: “De handhavingsactie in Rustenburg Oostbroek biedt ons ook weer inzichten om de komende tijd gerichter te handhaven op misstanden in de particuliere woningvoorraad in Rustenburg Oostbroek. Als het gaat om slecht verhuurderschap, kunnen we met de mogelijkheden die de Wet goed verhuurderschap en Wet betaalbare huur straks bieden, steviger optreden tegen te hoge huren, intimidatie, gevaarzetting en misstanden. Dat is hard nodig in Rustenburg Oostbroek, gezien alles wat er speelt.” 

Controle op malafide bedrijvigheid

De Haagse Pandbrigade werkt bij dit soort acties samen met het Haags Economisch Interventie Team (HEIT), die ook nu meerdere bedrijven en horecagelegenheden controleerde. De politie was mee ter ondersteuning. Het handhavingsteam was zichtbaar aanwezig en heeft opgetreden tegen overlast en asociaal gedrag. Ook de brandveiligheid werd gecontroleerd. Andere samenwerkingspartners zijn de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) en Stedin. Bedrijven die een waarschuwing of aanschrijving hebben gekregen, worden op korte termijn opnieuw gecontroleerd. Vanuit verschillende organisaties waren medewerkers aanwezig en aanspreekbaar. Dit werd door bewoners goed ontvangen!

Meldingen bewoners belangrijk

Gemeente en politie krijgen steeds vaker meldingen van bewoners over misstanden. Dit is van groot belang voor het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in de wijken. De Haagse Pandbrigade neemt deze signalen en meldingen mee in haar aanpak. 

Meldingen kunt u doen bij:

  • Via denhaag.nl/haagsepandbrigade voor onder meer meldingen over woonoverlast, illegale bouw, achterstallig woningonderhoud en misstanden bij particuliere verhuur. Of bel 14070. 
  • Verdachte situaties meldt u bij de politie via telefoonnummer 112 (spoed) of 0900 – 8844. 
  • Anoniem melden kan via  Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800 – 7000. 
  • Meld vermoedens van misstanden met uitzendwerk bij de Nederlandse Arbeidsinspectie 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio