6.2 C
De Bilt

Haagse pandbrigade sluit pand tijdens integrale handhavingsactie in Den Haag

Den Haag – Afgelopen weekend werden er flink wat panden gecontroleerd, bekeurd en beslag gelegd tijdens de eerste grote integrale handhavingsactie (IHA) van 2023. Tijdens deze controle lag de focus op het bedrijventerrein ZKD (Zichtenburg, Kerketuinen en Dekkershoek). In deze omgeving is sprake van drugs- en alcoholoverlast en oneigenlijk gebruik van panden. IHA’s worden meerdere keren per jaar gehouden in verschillende gebieden in Den Haag waar de leefbaarheid en veiligheid onder druk staan.

De gemeente Den Haag werkte deze IHA samen met de politie, het OM, de brandweer, de Rijksbelastingdienst, HTM, Stedin, HEIT, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), de Nederlandse Arbeidsinspectie en de Omgevingsdienst Haaglanden. Sinds enkele jaren kent het ZKD-terrein een integrale gebiedsgerichte aanpak.

Dit is een direct resultaat van in januari 2021 getekend convenant tussen de gemeente Den Haag, de ondernemersvereniging van het ZKD-terrein, de Commissie Loosduinen en Haagwonen. Gezamenlijk wordt gewerkt aan het behouden van het terrein voor bedrijvigheid en het tegengaan van omzetting naar andere functies. Daarnaast wordt ingezet op thema’s als duurzaamheid, veiligheid, vergroening en leefbaarheid.

Haagse pandbrigade sluit pand

De Haagse pandbrigade (HPB) trof in een pand een 15-tal personen in gevaarlijke omstandigheden in een te kleine en vervuilde woning. Kabels en leidingen liepen los door het pand en er was sprake van veel schimmelvorming. Een groot deel van de bewoners vertrokken per direct met onbekende bestemming. Een gezin van 4 (ouders en 2 kinderen) is tijdelijk door een jeugdhulpinstantie ondergebracht in een hotel. Het pand is vervolgens verzegeld en gesloten. De eigenaar bleek meer panden in bezit te hebben waar zaken niet in orde bleken. Hiervoor wordt hij mogelijk bestuurlijk beboet.

Haagse pandbrigade sluit pand
Haagse pandbrigade sluit pand – Foto: Valerie Kuypers

Preventieve controle opslagboxen

Het HEIT (Haags Economisch Interventie Team) hield samen met de collega’s van handhaving een preventieve integrale controle in 635 opslagboxen. Met behulp van speurhonden werd gecontroleerd op brandveiligheid en de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. Alles bleek in orde. Tijdens een controle van een drankgroothandel bleek ook alles in orde.

Mogelijk vuurwapen aangetroffen tijdens verkeersactie

Tijdens de controle zijn 120 voertuigen gecontroleerd. In 2 gevallen werd er een te hoog promillage alcohol geblazen. De bestuurders ontvingen hiervoor een boete. Het viel nog niet mee om 1 van de 2 bestuurders te pakken te krijgen aangezien deze met 120 km/u over de Werd scheurde. Er vonden 2 aanhoudingen plaats waarbij bij 1 verdachte een op een echt lijkend vuurwapen aangetroffen werd. Dit bleek na onderzoek een balletjespistool te zijn. In dit voertuig lagen ook een holster en een zwaailicht. Ook deze zijn door de politie in beslag genomen.

Het team van gemeentelijke belastingen legde beslag op 8 voertuigen voor een totaal van ruim 17.000 euro. Deze kregen allemaal een wielklem. Niemand betaalde direct. De Rijksbelastingdienst inde ruim 20.000 euro belasting van een totale schuld van bijna 156.000 euro.

Horeca grotendeels in orde

De handhavingsorganisatie, controleerde samen met Stedin en de NVWA 9 horecagelegenheden. In 2 gevallen kon geen vergunning worden getoond. Er werden geen grote misstanden geconstateerd. Stedin trof in 2 gevallen een verbroken verzegeling en een verzwaring op de meter. Hierdoor loopt deze zwaarder waardoor minder betaald hoeft te worden.

Reizen zonder kaartje

Zwartrijders in het OV zijn met ingang van dit jaar een euro duurder uit. Een boete kost vanaf nu namelijk 56 euro. Tijdens een controle van 30 trams op 2 lijnen vielen 66 personen in de prijzen. Twee van hen hadden geluk. Zij konden meteen betalen en rekenden ieder 43 euro af. Twee reizigers konden hun ID niet laten zien en ontvingen daarvoor een proces verbaal.

Handhaving werkt aan het vergroten van de leefbaarheid

De medewerkers van de handhavingsorganisatie trokken de wijk in om voorlichting te geven en om te controleren op overlast en verkeerd parkeren. Voor dat laatste werden 27 bonnen uitgeschreven en een waarschuwing gegeven. Er werd een persoon bekeurd voor bedelen en het bezit van lachgas. Ook werd een proces verbaal uitgeschreven voor het overtreden van een gebiedsverbod.

Aan een aantal bedrijven werd voorlichting gegeven over het DOR-register. Hierin kunnen opkopers aangekochte goederen registeren. Door de koppeling met de database van Stop Heling waarin aangiftes van gestolen goederen staan is, aan de hand van de serienummers, na te gaan of de goederen als gestolen geregistreerd staan. Als er sprake is van een match, ontvangt de politie een melding.

Brandweer checkt doorrijdbaarheid

Het is belangrijk dat een wijk toegankelijk blijft voor hulpdiensten. Soms is dat niet het geval door bijvoorbeeld verkeerd geparkeerde voertuigen. Tijdens de controle zijn folders achtergelaten om bewoners hierover te informeren. In een enkel geval werd versterking gevraagd door de handhavers van de politie. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio