13.6 C
De Bilt

Je kat voordelig laten chippen in de gemeente Wassenaar

Minister Adema kondigde onlangs de plicht voor chippen van katten aan. Dat betekent dat alle katten in Nederland gechipt moeten worden. Omdat de kosten voor het chippen op kunnen lopen organiseert de gemeente Wassenaar in samenwerking met Stichting Nationale Dierenzorg Wassenaar en Dierenkliniek Stevenshof dependance Zijdeweg een chipactie voor katten. Op woensdag 27 september en woensdag 11 oktober is het mogelijk om de kat voor €10,00 te laten chippen.

Wethouder ruimte, duurzaamheid en mobiliteit Wim Koetsier licht toe waarom het chippen van je kat zo belangrijk is en waarom de gemeente hier juist nu financieel aan bijdraagt: “De afgelopen tijd is het dagelijks leven een stuk duurder geworden. Ook kosten voor huisdieren kunnen behoorlijk oplopen. Juist daarom willen we vanuit de gemeente mensen met een klein budget tegemoet komen in de kosten voor het chippen van hun kat.

Het chippen van katten is binnenkort, net als bij honden, verplicht. Het voordeel van een chip is, dat bij een gevonden kat, het meteen duidelijk is wie de eigenaar is. Zo hoeft een kat niet onnodig lang in het asiel te blijven en kan de kat snel herenigd worden met het baasje. Ik hoop daarom van harte dat inwoners van Wassenaar, die hun kat nog niet hebben gechipt, gebruik gaan maken van onze speciale chipactie.”

Wat houdt de actie voor chippen in?

Inwoners van Wassenaar kunnen tijdens de actie hun kat tegen het speciale tarief van €10,00 laten chippen en registreren. Normaal gesproken kost chippen rond de €40,00. De gemeente neemt het verschil in kosten voor haar rekening.

Het is niet nodig om een afspraak te maken. Katteneigenaren kunnen met hun kat terecht bij Dierenkliniek Stevenshof dependance Zijdeweg op het terrein van Stichting Nationale Dierenzorg aan de Zijdeweg 56 in Wassenaar op de volgende dagen en tijden:

  • 27 september 2023 van 12.00 tot 16.00 uur
  • 11 oktober 2023 van 12.00 tot 16.00 uur

Wat belangrijk is om te weten, is dat de chipactie alléén geldt voor katten van inwoners van Wassenaar. De dierenarts vraagt u daarom om legitimatie en post van uw adres. Ook geldt bij de actie: wie het eerst komt, het eerst maalt. Er is ruimte om in totaal 100 katten te laten chippen. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op www.wassenaar.nl/kattenchipactie

Wat is een chip?

“De chip is heel klein, qua grootte vergelijkbaar met een rijstkorrel. Katten hebben er dus geen pijn of last van en het plaatsen gaat heel snel. Daarom wil ik iedere katteneigenaar oproepen om zijn of haar kat te laten chippen, ook als het een kat is die niet of weinig buiten komt,” zegt Inez de Ligt, directeur van Stichting Nationale Dierenzorg Wassenaar. “Want juist katten die niet vaak naar buiten gaan raken makkelijk verdwaald als ze dan toch eens de deur uit glippen.”

In iedere chip zit een uniek registratienummer dat is gekoppeld aan persoonlijke gegevens. Komt u op een van de chipdagen langs, dan chipt de dierenarts de kat. De dierenarts doet dit vanuit de dependance van haar dierenkliniek op de Zijdeweg 56, naast het dierenasiel van Wassenaar. Daarnaast registeren we de kat ook meteen. De registratiegegevens komen ook in het vaccinatieboekje of kattenpaspoort te staan.

Waarom is chippen belangrijk?

Uit gegevens van de Dierenbescherming blijkt dat ruim 6500 verdwaalde huiskatten jaarlijks worden opgevangen. Hiervan wordt helaas maar een kleine 17% herenigd met hun baasje. Bij honden, waarvoor chipplicht een paar jaar geleden al is ingevoerd, is dit percentage voor hereniging veel hoger, namelijk 93%. Jaarlijks worden er in Wassenaar honderden katten opgehaald door de dierenambulance, waarbij niet direct duidelijk is wie hun baasje is.

Als er een gevonden kat het asiel binnenkomt heeft de eigenaar twee weken om zich te melden. Het asiel mag tijdens deze termijn geen medische niet-noodzakelijke handelingen uitvoeren. Het terugvinden van de eigenaar duurt meestal veel langer dan twee weken, zeker als de kat niet is gechipt. En soms hebben de katten ook medische zorg nodig, bijvoorbeeld omdat ze zijn aangereden. Om baasjes (sneller) met hun kat te kunnen herenigen is daarom deze chipactie opgezet.

“Mensen realiseren zich vaak niet dat een ongechipte kat die in het asiel zit na twee weken geplaatst kan worden bij een nieuwe eigenaar. Chippen en registreren voorkomt dus veel verdriet, voor zowel mens als dier,” aldus Inez de Ligt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio