5.5 C
De Bilt

Multatulibuurt eerste aardgasvrije buurt Delft

De Multatulibuurt is de eerste Delftse buurt die op weg gaat naar een aardgasvrije toekomst. Dit heeft het college van B en W na onderzoek besloten. Het gemeentebestuur geeft hiermee uitvoering aan het Warmteplan Delft, dat vorig jaar door de gemeenteraad is vastgesteld.

Aardgasvrij in Delft

Delft bereidt zich voor op een aardgasvrije toekomst. Dit is volgens wethouder Maaike Zwart (Duurzaamheid) hard nodig: “We krijgen steeds meer te maken met extreem weer door opwarming van de aarde. Gasprijzen rijzen momenteel de pan uit. De energierekening is voor steeds meer mensen onbetaalbaar en moet snel omlaag. Net als de CO2-uitstoot. Dit kan alleen door over te stappen op nieuwe, schone energie. Het is noodzaak dat alle woningen en bedrijfsgebouwen in Delft in 2050 aardgasvrij zijn.”

Multatulibuurt meest kansrijk

Om dit doel te bereiken vormt de gemeente de komende jaren buurten om tot aardgasvrije wijken. Dit gebeurt stap voor stap. De gemeente onderzocht welke buurten vóór 2030 kunnen starten met de voorbereidingen, en welke tussen 2030 en 2050. Maaike Zwart: “In totaal zijn er 13 Delftse wijken die vóór 2030 kunnen starten. De Multatulibuurt is er één van en bovendien het meest kansrijk. Vanwege de ligging, maar vooral ook door de betrokkenheid van bewoners bij de buurt.”

Samen met de buurt

Een buurt van het aardgas af halen en aansluiten op een andere warmtebron is een grote klus en vraagt om een goede voorbereiding. Dit kan de gemeente niet alleen. Maaike Zwart licht toe: “Het is een intensief traject dat we alleen voor elkaar krijgen door gezamenlijk de schouders eronder te zetten. Samen met bewoners, bedrijven en woningcorporaties kijken we stap voor stap wat er moet gebeuren en welke kansen er liggen. We maken samen met de buurt afwegingen om tot een volwaardig uitvoeringsplan te komen.”

Betaalbaar

Overstappen naar nieuwe, schone energie moet voor iedereen betaalbaar zijn, vindt wethouder Maaike Zwart. ”Per buurt brengen we in kaart welke oplossing het beste past en het voordeligste is. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe oud zijn de woningen en bedrijven? Staan er flats of vrijstaande woningen? Is er in de buurt een warmtebron aanwezig? Het Warmteplan noemt voor de Multatulibuurt een warmtepomp als alternatieve voorkeurstechniek voor aardgas, maar het open warmtenet Delft biedt mogelijk ook kansen.”

Kansen voor de Multatulibuurt

Samen met de Multatulibuurt maakt de gemeente een plan op maat. “Hierbij kijken we verder dan alleen specifieke technieken en oplossingen. We willen een zo compleet mogelijk beeld van de buurt krijgen”, vertelt Maaike Zwart. “Op welke manier zijn bewoners al bezig met duurzaamheid, of juist (nog) niet? Wat vinden bewoners uniek aan hun buurt, of wat mist er juist nog? En hoe ontmoeten en helpen bewoners elkaar?”

“Ook kijken we samen met de buurt naar andere werkzaamheden die op de planning staan. Denk aan grootschalige rioolwerkzaamheden. Dit biedt kansen om ook meteen de buitenruimte opnieuw in te richten, waarbij we vooral meer groen willen en minder steen. Meer groen zorgt voor betere afvoer van regenwater en voorkomt droogte. Het houdt de stad ook koeler bij hitte en verhoogt de kansen voor biodiversiteit, aldus Maaike Zwart.”

Zorgvuldigheid

“Overstappen op nieuwe vormen van energie, is niet iets dat we van vandaag op morgen realiseren. Het vergt veel inzet van alle betrokken partijen”, zo stelt Maaike Zwart. “Om tot een realistisch en betaalbaar plan te komen, hebben we zo’n twee tot drie jaar tijd nodig. De uitvoering neemt daarna ook meerdere jaren in beslag. Met de waardevolle kennis die we in de Multatulibuurt opdoen, kunnen we straks de rest van Delft versneld van het aardgas af halen.”

Gratis cadeaubon

Ondertussen helpt de gemeente bewoners om nu al energiebesparende maatregelen te nemen. Maaike Zwart: “Er zijn vele kleine besparingstips die bewoners vandaag al zelf kunnen doen. De gemeente biedt hiervoor via het Energieloket een gratis cadeaubon aan van EUR 55,-. Hiermee kunnen bewoners energiebesparende producten, zoals ledlampen, radiatorfolie of tochtstrips kopen. Alle kleine beetjes bij elkaar maken een groot verschil.”

Meer informatie?

Meer informatie over energiebesparingstips en de gratis cadeaubon lezen bewoners op: www.regionaalenergieloket.nl/delft

Meer informatie over verduurzamen is ook te lezen op: www.015duurzaam.nl

Meer informatie over het Warmteplan Delft is te vinden op: www.delft.nl/milieu/energie/delft-aardgasvrij/warmteplan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio