9.8 C
De Bilt

Treurwilg redt het helaas niet

Helmond Het huidige Stadskantoor van Helmond wordt momenteel gesloopt. Er staat een treurwilg op het terrein. Deze kan door de huidige en toekomstige werkzaamheden niet daar blijven staan. Eerder werd daarvoor een kapvergunning verleend maar het college van B&W heeft begin dit jaar besloten om een mogelijke verplaatsing nader te bekijken, mede op verzoek van enkele betrokken inwoners.

In 2016, 2019 en 2021 liet de gemeente al onderzoeken wat de toestand van de treurwilg is. Uit deze onderzoeken blijkt dat de treurwilg een slechte gezondheid heeft en is aangetast door de zogeheten tonderzwam. De verwachte levensduur is hooguit 5 tot 10 jaar. De onderzoekers adviseerden de treurwilg niet te verplaatsen. Bezwaarmakers tegen de kapvergunning bestreden deze conclusie en via hen heeft zich een deskundige groenspecialist bij de gemeente gemeld die het aandurfde de boom te verplaatsen en te onderhouden, tegen acceptabele kosten. Dat verplaatsen zou gebeuren door de treurwilg over het Stadskantoor heen te takelen naar de nieuwe, beoogde locatie Parc Bruxelles. Ondanks de slechte gezondheid leek locatie Parc Bruxelles een goede optie.

De beoogde locatie is verontreinigd en zou eerst gesaneerd moeten worden

In maart bleek vervolgens dat de bodem van de beoogde nieuwe locatie (Parc Bruxelles) niet schoon was en dat er nader bodemonderzoek nodig was. Het blijkt een flinke vervuiling te zijn, ook in de diepere lagen. Als de gemeente de treurwilg daar wil plaatsen, is zij verplicht de grond te saneren. Inclusief de kosten van de verplaatsing gaat dat ruim € 65.000 kosten. Overigens, de aangetroffen verontreiniging vormt geen enkel gezondheidsrisico voor parkbezoekers en omwonenden.

Alternatieve locaties zijn niet goed bereikbaar

Vanwege de hoogte van dit bedrag is de gemeente samen met de genoemde groenspecialist naar alternatieve locaties gaan zoeken. In dat geval is er geen sprake meer van takelen, maar van slepen. Er zijn enkele locaties bekeken, maar deze zijn helaas niet bereikbaar via deze methode van verplaatsing. Dat komt door te smalle wegen, met als gevolg schade aan lantaarnpalen en bebouwing. Bovendien werd verwacht dat de treurwilg dan ook zelf te veel schade oploopt.

Helaas is het kappen van de treurwilg onvermijdelijk geworden

Alle inspanningen ten spijt, heeft het college helaas moeten concluderen dat het kappen van de boom onvermijdelijk is. Het college vindt de totale kosten – dus inclusief de sanering – maatschappelijk niet verantwoord; mede in relatie tot de onzekerheid over de levensduur van de treurwilg.

De inwoners die destijds bezwaar hebben gemaakt tegen de kap én constructief hebben meegedacht over een andere oplossing, worden geïnformeerd over dit besluit. Omdat de vergunning inmiddels onherroepelijk is geworden, mag en gaat de gemeente de treurwilg kappen. Dat gebeurt rond augustus/september.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio