7.7 C
De Bilt

Meer groen door actie Steenbreek en Geveltuindag in Noardeast-Fryslân

Burum – Minder stoeptegels, meer bloemen en planten! Dat was het doel van Geveltuindag en actie Steenbreek, dat op donderdag 22 september werd gehouden. Op verschillende plekken in Noardeast-Fryslân werden door bewoners geveltuintjes aangelegd en tegels ingeruild voor groen, met behulp van de gemeente en lokale kwekers.

Wethouder Aant Jelle Soepboer trapte de actie af in Burum. “Yn in tiid fan grutte fraachstikken oangeande wetterbeahear en klimaat binne dit lytse leechdrompelige aksjes dy’t grutte ympakt ha kinne en ek nochris hiel moai lykje. Wy binne bliid dat wy dit as gemeente stimulearje kinne en dat minsken der gebrûk fan meitsje. Wy hoopje ek de aksje noch fierder útwreidzje te kinnen troch de gemeente.”

uc?id=1 O7xpAO4HnXiGtUEHi 7Vsz22bQls Xc
geveltuintje. Foto: gemeente noardeast-fryslan

De actie is uitgebreid naar de dorpen Burum, Ferwert, Hallum, Holwerd en Kollum

Vorig jaar werd de binnenstad Dokkum maar liefst zestien geveltuintjes rijker. Na veel positieve reacties op deze editie van de Geveltuindag werden steeds meer inwoners, verspreid door de gemeente, enthousiast over de Geveltuinactie. Dit jaar sloten er vijf extra dorpen aan. Het was wederom een groot succes. De gemeente hoopt volgend jaar op nog meer aansluiting van andere dorpen.

uc?id=1U2glNnHdpnQL36F39wUWyKYLN1QO93n8
geveltuintje. Foto: gemeente noardeast-fryslan

Met zijn allen steken we de handen uit de mouwen!

Inwoners van deze dorpen konden kiezen om een geveltuin aan te leggen of verharding uit de tuin te halen. Bij de Geveltuinactie heeft de buitendienst van de gemeente Noardeast-Fryslân geholpen om de verharding eruit te halen. De bewoners konden zelf hun eigen plantjes uitzoeken en tegen korting kopen bij de kweker. Bij actie Steenbreek hebben bewoners zelf op eigen terrein de bestrating verwijderd en heeft de gemeente gefaciliteerd met tuingrond. Door middel van een voucher konden bewoners oude bestrating afvoeren naar de milieustraat en vervolgens plantjes tegen korting kopen bij de kweker.

Wat is een geveltuin?

Een geveltuin is een smalle groenstrook langs de gevel van een gebouw in het ‘versteende’ straatbeeld. Meer groen in de straat draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit. Het fleurt niet alleen de straat op, maar ook de mens.

Wat is Steenbreek?

Het is belangrijk om onze leefomgeving en onze tuinen meer te ‘vergroenen’. Minder verstening geeft minder hittestress. Groen absorbeert warmte. Groen heeft een sponswerking en neemt vocht op waardoor schoon hemelwater niet direct naar het rioolstelsel stroomt maar wordt vastgehouden zodat het langer beschikbaar blijft voor het wortelgestel van planten en bomen. Daarnaast wordt het grondwaterpeil weer op natuurlijke wijze aangevuld. Daarom sluiten we aan bij de activiteiten van de landelijke Stichting Steenbreek. Deze stichting heeft als missie om in plaats van stenen en tegels weer meer groen in onze omgeving te brengen. Meer informatie via www.steenbreek.nl.

Minder steen is meer groen!

Kortom: meer geveltuintjes en minder verharding in de tuinen dragen positief bij aan klimaatverandering. Meer groen zorgt ervoor dat regenwater makkelijker weg kan. De planten nemen bovendien CO2 op, waardoor de lucht schoner is als het warmer wordt. En het zorgt voor verkoeling in de omgeving. De gemeente kijkt al uit naar de volgende actiedag in 2023, dat er nog meer dorpen mogen aansluiten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio