8.5 C
De Bilt

Meer aandacht voor voedseleducatie in de Hoeksche Waard 

Gemeente Hoeksche Waard is een samenwerking aangegaan met Jong Leren Eten (JLE), een initiatief van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit. Vanuit het project Foodlab werkt de gemeente onder andere aan het thema ‘gezond voedsel en welzijn’, waarbij voedseleducatie een belangrijke rol speelt. JLE gaat in samenwerking met de gemeente én lokale agrarisch ondernemers onder andere scholen ondersteunen op het gebied van voedseleducatie zoals met het aanbieden van kant-en-klare lesprogramma’s en het organiseren van activiteiten zoals ‘boer in de klas’. Op basisschool Het Driespan in Puttershoek vond vandaag de eerste activiteit van Jong Leren Eten plaats tijdens het eindejaarsfeest.  

Voedseleducatie voor gezond voedsel op school 

De hele ochtend konden de leerlingen van Het Driespan allerlei activiteiten doen die te maken hebben met de zomer, bewegen en gezond voedsel. Bij een kraampje van Jong Leren Eten werden de leerlingen met spel en activiteit op een speelse wijze geïnformeerd over het belang van gezonde voeding en bewegen. Onder begeleiding van Jeanet Dekker, Stephanie Weemering (boerderij de Kikkershoek) en Jeantine Spieker-Kruijthoff (Maria Hoeve) van de kersverse stichting ‘Natuurlijk bij de boer’ konden de kinderen een gezonde snack bereiden van lokale producten.

Albert Boele, directeur van Het Driespan, benadrukt het belang van voedseleducatie: “Op deze manier leren kinderen dat groenten en fruit niet alleen lekker zijn, maar ook gezond. Als school stimuleren we het meenemen van gezonde voeding naar school en deze gezonde en leuke activiteiten dragen daar hopelijk ook aan bij.” 

Samenwerking met lokale boeren 

Wethouder Paul Boogaard (economie) is blij met de samenwerking met JLE. “Veel scholen willen met voedseleducatie aan de slag en meerdere boeren gaven al aan daar iets in te willen betekenen. Maar dit kost voor zowel de scholen als de boeren tijd en geld. JLE biedt scholen een subsidie om gezondheid en voeding op te nemen in hun onderwijsprogramma. Deze stimuleringsregeling kan bijvoorbeeld worden ingezet voor een les op een boerderij, een kookworkshop of een moestuin op school.

Dat is leuk, maar vooral erg leerzaam. Door de samenwerking met lokale boeren leren de kinderen ook dat veel producten gewoon uit onze eigen Hoeksche Waard komen. Dat is iets om trots op te zijn en het is mooi om dit op jonge leeftijd onder de aandacht te brengen.”  Scholen kunnen meer informatie over de stimuleringsregeling van JLE vinden op www.jonglereneten.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio