12.6 C
De Bilt

Comité Betere Aanpak EMK-gifterrein naar Raad van State

Krimpen aan den IJssel – Er lijkt geen einde te komen aan de saga rond het gifterrein in Krimpen aan den IJssel, zo meldt het Comité Betere Aanpak EMK-gifterrein. Eerder maakte EenVandaag er zelfs een reportage over. Terwijl er op het terrein een enorme hal verrijst waarin de sanering plaats zou moeten vinden, lopen er nog diverse procedures. De nieuwste ontwikkeling is dat het Krimpense Comité Betere Aanpak EMK-gifterrein op 18 maart naar de Raad van State is gestapt.

Betere Aanpak EMK-gifterrein

Afgelopen zomer werd er bezwaar gemaakt tegen het door Gedeputeerde Staten vergunde “Uitvoeringsplan 2.0” voor de omvangrijke bodemsanering. Een “juridisch gedrocht” volgens het actiecomité. Pas nadat de provincie in gebreke was gesteld, werd er begin februari een besluit genomen op basis van een advies van een onafhankelijke bezwarencommissie. Hoewel de commissie oordeelde dat er op onderdelen “uiterst slordig” was gehandeld door het ingenieursbureau dat voor de Staat de vergunningsaanvraag had ingediend, werd de vergunning gehandhaafd.

Arjan de Bruin namens het comité: “Het lastige is dat de commissie zich op belangrijke onderdelen niet heeft uitgesproken en op andere niet alles lijkt mee te willen wegen. Daarnaast stelt zij dat de damwanden los staan van het hele project.”

Damwanden grote zorg

De damwanden zijn al jaren bron van zorg voor de omgeving. Uit recent openbaar gemaakte documenten zou op te maken zijn dat er binnen de projectorganisatie andere cijfers bekend zijn dan er voor de berekeningen van de versterking gebruikt zijn. Zo zou er in het verleden een aanzienlijk grotere vervorming geweest zijn dan waarin het rapport mee gerekend wordt.

Secretaris Wouter van Blanken vult aan: “Er wordt door de commissie erg veel waarde gehecht aan de bij de vergunningsaanvraag ingediende rapporten. Zoals de omgeving heeft ervaren, klopte er in het verleden bar weinig van al die dure onderzoeken. We zitten niet voor niets met een vertraging van inmiddels vier jaar en meerkosten van 35 miljoen euro.”

Een ander discussiepunt zijn de zogenaamde AVI-slakken waarmee het terrein in 1988 is opgehoogd. Circa 70.000 kubieke meter van deze PFAS-houdende restproducten van de afvalverbranding zouden er op het terrein gestort zijn. Met het comité lijken sommige toezichthouders nu ook te gaan twijfelen of die er nog wel mogen liggen. Het lijkt inmiddels zelfs onduidelijk van wie ze zijn. Toch lijkt het de bedoeling om er bovenop te gaan bouwen wat niet gebruikelijk is. Hierover loopt momenteel een aparte procedure.

Comité in beroep bij Raad van State

In de vergadering van 11 maart besloten de leden van het comité unaniem om in beroep te gaan bij de Raad van State om zo dit hoofdpijndossier voor de overheid door de hoogste algemene bestuursrechter te laten beoordelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio