11.9 C
De Bilt

Energiecrisis: college van Krimpenerwaard wil hierin maatregelen nemen

De energiecrisis raakt steeds meer mensen. Inwoners, ondernemers maar ook maatschappelijke instellingen hebben steeds meer moeite om zich staande te houden. Daarom stelt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpenerwaard een aantal maatregelen voor aan de gemeenteraad in strijd tegen de energiecrisis.

Het college van burgemeester & wethouders van de gemeente Krimpenerwaard maakt zich grote zorgen over de effecten van de energiecrisis: ‘We zien de groep inwoners die het hoofd financieel niet meer boven water kan houden, steeds groter worden. Ook hebben we zorg over maatschappelijke instellingen die nog herstellende zijn van de coronacrisis. Zij zijn van grote waarde voor de vitaliteit en leefbaarheid in onze kernen. We kunnen als college de roep vanuit de samenleving om aanvullende maatregelen niet negeren. Daarom komen we met een extra pakket maatregelen om deze energiecrisis het hoofd te bieden.’

Energietoeslag in 2023 voor een grotere groep inwoners beschikbaar

In 2022 konden inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm een aanvraag indienen voor een energietoeslag. Deze tegemoetkoming van 1300 euro werd eenmalig uitgekeerd als bijdrage in de stijgende energiekosten. In 2023 kan wederom een energietoeslag worden aangevraagd. Het college wil ook inwoners met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm de kans geven om een aanvraag voor deze toeslag in te dienen.

Wethouder Pannekoek zegt hierover: ‘We zien dat juist de groep die net boven de 120% van het sociaal minimum aan inkomen uitkomt, het moeilijk heeft omdat zij buiten allerlei maatregelen vallen. Daarom is er voor gekozen om de inkomensgrens op te rekken naar 130% van de bijstandsnorm en de groep die anders tussen wal en schip beland, financieel te ondersteunen.’

Verhoging bijdrage Kindpas van 150 euro

Ouders en/of verzorgers met een laag inkomen of problematische schulden die voor hun kind (4 tot 17 jaar) in het bezit zijn van een Kindpas, kunnen een verhoging van 150 euro per kind tegemoet zien. Met de eenmalige verhoging wil het college voorkomen dat kinderen zonder ontbijt naar school worden gestuurd, geen winterjas kunnen dragen of dat schoolspullen niet meer worden aangeschaft. Inwoners met een Kindpas krijgen in december automatisch een nieuwe kindpas met dit bedrag. De Kindpas is aan te vragen via Stichting Leergeld.  

Exploitatiebijdrage en duurzaamheidslening maatschappelijke instellingen

Verschillende maatschappelijke instellingen, zoals welzijnsorganisaties, en sport- en culturele instellingen, zijn nog herstellende van de coronacrisis. Wanneer zij door de energiecrisis in de problemen komen, kunnen ze een exploitatiebijdrage voor de energiekosten aanvragen bij de gemeente. Een exploitatiebijdrage helpt een organisatie financieel om zo hun activiteiten voort te zetten.

Een half miljoen extra

Wethouder Bultman geeft aan dat het college hiervoor 500.000 euro ter beschikking wil stellen in 2022-2023. ‘Als college streven we naar vitale kernen. Maatschappelijke instellingen zijn daarbij van groot belang. Met een ondersteuning in de energiekosten kunnen we de organisaties die belangrijk zijn voor de vitaliteit van onze kernen overeind houden.’

Op dit moment is de duurzaamheidslening uitsluitend beschikbaar voor inwoners. Het college Krimpenerwaard wil de lening uitbreiden en beschikbaar maken voor maatschappelijke instellingen. Met een duurzaamheidslening kan op relatief korte termijn door middel van energiebesparing de oorzaak van de problemen bij de maatschappelijke instellingen worden aangepakt. ‘Hiermee dragen we niet alleen bij aan de financiële ondersteuning van maatschappelijke organisaties, maar op de lange termijn ook aan een duurzamere leefomgeving.’ Beide regelingen, de exploitatiebijdrage en de duurzaamheidslening voor maatschappelijke instellingen, worden de komende weken verder uitgewerkt. De uitwerking van de duurzaamheidslening wordt half december aan de raad aangeboden.  

Ondernemers kunnen uitstel terugbetaling Tozo-gelden aanvragen

Tijdens de coronacrisis konden ondernemers gebruik maken van de zogenaamde Tozo-regeling. Deze steunmaatregel werd aangevraagd door ondernemers die, vanwege de coronacrisis, financieel in de problemen raakten. Een ondernemer die teveel Tozo heeft ontvangen, bijvoorbeeld omdat er in de laatste maanden weer inkomsten waren, moet dit teveel ontvangen deel terugbetalen. Ondernemers kunnen uitstel van deze terugbetaling aanvragen.

Lange termijn maatregelen

De gemeente Krimpenerwaard onderzoekt voortdurend naar mogelijkheden ter ondersteuning van verschillende groepen in deze energiecrisis. De genoemde maatregelen worden op korte termijn getroffen. Voor de lange termijn worden verschillende opties afgewogen. Het college stelt de gemeenteraad op 8 november voor deze aanvullende maatregelen te nemen in de aanpak van de energiecrisis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio