14.5 C
De Bilt

Hakhoutbeheer voor meer natuur in de Veenweiden van de Krimpenerwaard

Wie deze dagen de Gouderakse Landscheidingskade ziet, kan er niet omheen: het ziet er kaal uit nu alle oude hakhoutstoven zijn kort gezaagd. De oude stoven zullen weer opnieuw uitlopen zoals zij al eeuwen doen, met het verschil dat het zaagwerk nu niet wordt uitgesmeerd over een periode van 6 jaar maar de bomen in één keer zijn gezaagd.

Aanleiding is het waterkerend maken van de kade. In samenwerking met Programmabureau Veenweiden Krimpenerwaard voert Stichting Het Zuid-Hollands Landschap dit werk uit om komende jaren nieuwe natuur te realiseren in Polder Middelblok. Het zaagwerk is voor aanvang van het broedseizoen, 15 maart, afgerond.

Het grotere plaatje van het hakhoutbeheer

thumbnail?sz=w1920&id=1qpeozjwrr9pByO9hogBjs8uSEO2Z9kX5
Om verdere rijschade te voorkomen wordt het hakhout na het broedseizoen afgevoerd – Foto: Zuid-Hollands Landschap

In 2024 en 2025 wordt Polder Middelblok door het Programmabureau Veenweiden Krimpenerwaard ingericht als natuurgebied als onderdeel van Natuur Netwerk Nederland. Kruidenrijke vochtige graslanden zullen meer weidevogels trekken. En met het creëren van vochtige hooilanden, natte schraallanden en lokaal veenmoeras zal de biodiversiteit in de polder omhoog schieten.

Zover is het nog niet. Om deze natuur te realiseren moet het waterpeil in het zuidoostelijk deel van Polder Middelblok geleidelijk omhoog. Om het water vast te kunnen houden worden de lange Tiendweg en Gouderakse Landscheiding opgehoogd en zo waterkerend gemaakt. Het ophogen van de kade wordt vanaf de tweede helft van dit jaar uitgevoerd in opdracht van het Programmabureau Veenweiden Krimpenerwaard.

Maarten Breedveld van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap legt uit: ‘We voeren nu het volledige hakhoutbeheer uit zodat de Landscheidingskade na het broedseizoen zonder veel begroeiing opgehoogd en aangevuld kan worden. Als het zagen niet vooruitlopend op het broedseizoen zou gebeuren is de kans groot dat later met een kraan de hakhoutstoven worden beschadigd.’

Voor insecten en zangvogels

‘Het is even op de kiezen bijten nu de eis voor het waterbeheer tegenstrijdig is met wat we als natuurbeheerder voor ogen hebben. Hiervoor hebben we ons gefaseerde hakhoutbeheer eenmalig doorbroken door alles in één keer af te zetten. Maar na de werkzaamheden gaan we de Landscheidingskade weer als vanouds gefaseerd beheren, waarbij jaarlijks kleine stukken worden afgezet. De afwisseling van jong en ouder hout is belangrijk voor zangvogels en insecten.’ sluit Breedveld af.

Zuid-Hollands Landschap

Het Zuid-Hollands Landschap begrijpt dat de grootschaligheid van de werkzaamheden indruk op de omgeving maakt, maar benadrukt de tijdelijke aard en het groter plaatje. De stoven lopen weer uit en opgehoogde kade zorgt er straks voor dat in Polder Middelblok 130 ha nieuwe natuur gerealiseerd kan worden. Over het vervolg van de verdere werkzaamheden informeren we de omgeving voortaan vooraf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio