15.5 C
De Bilt

Oproep aan vastgoedsector in Fryslân om te melden: anonieme tips zijn belangrijk bij aanpak van misstanden

Meld Misdaad Anoniem (M.) lanceert samen met de 18 Friese gemeenten en de private sector een campagne om misstanden in de vastgoedsector aan te pakken. Het komt regelmatig voor dat vastgoed wordt misbruikt voor criminele activiteiten zoals het gebruik van panden voor drugshandel, strafbare opslag van goederen, illegale prostitutie en het witwassen van crimineel geld. Mensen binnen de vastgoedsector helpen soms criminelen. Daardoor is het mogelijk dat criminelen panden aankopen en huren. Dit brengt onacceptabele veiligheidsrisico’s mee in de buurt van deze panden. Ook heeft het gevolgen voor vastgoedsector.

M. (Meld Misdaad Anoniem) heeft een campagne opgezet om medewerkers in de vastgoedsector bewust te maken van misstanden. En is er een veilige meldplek voor meldingen. Makelaars, notarissen, taxateurs, vastgoedbeheerders, hypotheekadviseurs, accountants en belastingadviseurs kunnen soms criminele activiteiten opmerken in hun werk. Denk hierbij aan aan verdachte zaken zoals: ongebruikelijke betalingen, vreemde prijsverhoudingen, vervalste documenten, inconsistentie in dossiers en schijnconstructies.

Soms komen getuigen in de knel door hun werkrelaties. M. (Meld Misdaad Anoniem) biedt dan een oplossing om criminele besmetting in de vastgoedsector te voorkomen. In de campagne gaan Meld Misdaad Anoniem en de Friese gemeenten actief samenwerken met de vastgoedsector. Er worden bijvoorbeeld toolkits verspreid en presentaties gegeven om medewerkers te informeren.Ook zijn er en e-learnings om te laten zien waar men op moeten letten. Daarnaast delen gemeenten kennis met elkaar in online strategieën. We hopen dat met deze kennis het makkelijker wordt criminele activiteiten te herkennen en om een (anonieme) melding te doen. Bovenkant formulier

Verklein de invloed van criminelen in de vastgoedsector

Burgemeester Waanders (gemeente Waadhoeke) is samen met burgemeester Brouwer (gemeente Achtkarspelen) bestuurlijk aanjager van de aanpak van ondermijnende criminaliteit in Fryslân.

Waanders benadrukt hoe belangrijk meldingen zijn bij de bestrijding van criminaliteit: ”De winsten en belangen in de onderwereld zijn groot, maar de crimimelen hebben ook steun in de bovenwereld nodig. Door oplettend te zijn en signalen van mogelijke criminele activiteiten te melden, kunnen we samen criminele praktijken tegengaan. Iedereen kan hieraan bijdragen, of het nu gaat om de notaris die twijfels heeft bij een transactie of een ondernemer die vragen heeft over activiteiten van zijn buurman. De meldingen zijn erg belangrijk om onveilige en ondermijnende situaties in Fryslân aan te pakken, want alleen kunnen we niet altijd zoveel maar samen kunnen we heel veel!”.

Melden maakt echt een verschil!

Vorig jaar is de campagne al in tientallen gemeenten uitgevoerd. In deze deelnemende gemeenten werd maar liefst 30% meer gemeld vergeleken met het jaar ervoor. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt dat niet verbonden is aan de politie. Melden kan telefonisch of online, dit gebeurt in een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers verzekert anonimiteit en behandelt de melding met grote zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties wat dagelijks helpt om zaken op te lossen.

Samenwerkingspartners

De campagne wordt ondersteund door het NVM, VBO, Vastgoedpro, KNB, Ministerie van Justitie en Veiligheid, Politie, Openbaar Ministerie, RIEC, CCV, PVO en een zestigtal gemeenten door heel Nederland.

Campagnepagina https://www.meldmisdaadanoniem.nl/onderwerpen/vastgoed

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio