12.9 C
De Bilt

Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen stellen protocol bijtincidenten honden vast

Tytsjerksteradiel – De afgelopen jaren kwamen bij de gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen meerdere meldingen binnen over bijtincidenten met honden. Reden voor de gemeenten om een bijtprotocol op te stellen. Daarin staan de regels die gelden en de werkwijze die genomen wordt wanneer een bijtincident in de gemeente heeft plaatsgevonden.

Bijtincidenten zorgden soms voor onduidelijkheid, zowel bij inwoners als bij ambtenaren. Inwoners wisten niet goed waar ze terecht moesten met meldingen of waar ze aan toe waren wanneer ze een melding deden. De komst van het nieuwe protocol brengt daar verandering in. Het bijtprotocol geeft duidelijke regels voor alle betrokkenen bij een incident.

Maatregelen

In het beleid staat beschreven wanneer een hond als gevaarlijk wordt beschouwd. Bij een melding beoordeelt de gemeente de ernst van het incident en de kans op herhaling. Op basis van de uitkomst wordt besloten welke maatregelen genomen worden. Een maatregel kan bijvoorbeeld zijn dat de hond aangelijnd of gemuilkorfd moet worden. Is de ernst van het incident groter, dan kan de gemeente beslissen de hond in beslag te nemen. Een eigenaar van de hond kan bezwaar maken tegen een besluit door de hond een gedragstest te laten doen.

Hond in beslag genomen

Op de dag dat de gemeenten het nieuwe protocol vaststellen namen handhavers in Hurdegaryp een hond in beslag. De inbeslagname volgde na meerdere meldingen over de hond. De hond, een bouvier, is in een opvangcentrum geplaatst. Daar wordt hij onderworpen aan een gedragstest. De uitkomst van de test bepaalt wat er daarna met de hond gaat gebeuren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio