22.4 C
De Bilt

Beleef Kerkrade rotonde bij stadion onthuld!

Kerkrade – De vernieuwde rotonde bij het Parkstad Limburg Stadion is door Pierre Vermeulen en wethouder Tim Weijers (Openbare Ruimte & Marketing) onthuld. Een oproep van beiden voor invulling van de rotonde leidde tot maar liefst 124 reacties, en die zijn verwerkt in het ontwerp. “De hoofdingang naar het stadion en de hele Rodaboulevard verdienen een mooie herkenbare Kerkraadse entree voor de ruim 6½ miljoen bezoekers per jaar. Die is er al met de stadion-achtergrond, maar nog niet op de rotonde met enkel gras en daarom wilden we ook deze graag invullen als blikvanger”, aldus wethouder Weijers.

Ingezonden ideeën rotonde

Uit alle ingezonden ideeën is in samenspraak met Pierre Vermeulen een keuze gemaakt. De inzending van Grenspaal12/bureau Verbeek landschapsarchitectuur is hierbij naar voren gekomen als winnaar omdat hierin nagenoeg alle ideeën en markante Kerkraadse kenmerken waren verwerkt tot een heuse blikvanger. Met de nieuwe invulling worden alle bezoekers in Beleef Kerkrade-stijl welkom geheten.

Oproep

Afgelopen jaar meldde Pierre Vermeulen zich bij de gemeente. De oud-voetballer en (nog net) beheerder van de Roda JC Kerkrade Fanshop gaf daarbij aan dat Kerkrade stevig aan de weg timmert met alle projecten, maar ook met de realisatie van mooie rotondes, zoals bijvoorbeeld bij de Euregioweg en GaiaZOO. “Dat verdient de rotonde voor het stadion toch ook?”, aldus Pierre. Wethouder Weijers kopte deze voorzet in met een gezamenlijk filmpje met daarin de oproep “weet jij welke invulling het beste past bij het verkeersplein voor het Parkstad Limburgs Stadion?”.

Van 124 tips naar ontwerp

De rode draad in alle inzendingen vormden Roda JC Kerkrade, het Wereld Muziek Concours, het mijnverleden met d’r Joep, ‘t sjunste op de Welt en GaiaZOO. Binnen deze invalshoeken vond Grenspaal12 het centrale thema voor de rotonde “Kerkrade on top of the World”. “De wereldbol of aarde is het verbindende element in de cultuur en bezienswaardigheden in Kerkrade. Van ’t sjunste op de Welt’ tot WMC en GaiaZOO”, aldus Grenspaal12 directeur maar ook Roda-supporter Bart Raaijmakers. “De rotonde kan gezien worden met Kerkrade als centrum van de wereld”.

Lichtmasten Kaalheide

Ook de plaatsing van de oude lichtmasten van Sportpark Kaalheide als invulling van de rotonde werd meermaals getipt. Deze suggestie kon helaas niet worden meegenomen, aangezien de masten door de sloop niet meer geschikt blijken te zijn. Daarnaast zijn hoge elementen op het verkeersplein niet gewenst in verband met het zicht op het LED-bord bij de hoofdingang van het stadion en vanuit veiligheidsoptiek.

Ontwerp

“De rotonde is een ode aan de rijke geschiedenis van Kerkrade en de mensen die deze geschiedenis maken. Het ontwerp bestaat uit een verzonken wereldbol met daarop silhouetten van beeldbepalende gebouwen uit Kerkrade, van het raadhuis tot Abdij Rolduc, en van Schacht Nulland tot de Parkstad Limburg Stadion. Op de rotonde staan silhouetten van d’r Joep, een muzikant en een voetballer. Als speels element is er een giraffe toegevoegd”, aldus directeur Jeroen Verbeek van bureau Verbeek landschapsarchitectuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio