13.3 C
De Bilt

Eerste Week van de Mensenrechten in Maastricht van 22 tot en met 26 mei

Van 22 tot en met 26 mei is er in Maastricht voor het eerst een Week van de Mensenrechten. Van maandag tot en met vrijdag vinden op verschillende plekken in de stad activiteiten plaats. Allemaal activiteiten met aandacht voor mensenrechten, voor jong tot oud. Over het verleden, het heden en de toekomst.

Waarom deze Week van de Mensenrechten in Maastricht?

Sinds 2015 maakt Maastricht deel uit van de Shelter City steden in ons land. Dat houdt in dat Maastricht 2 keer per jaar onderdak biedt aan een buitenlandse mensenrechtenverdediger. In 2023 bestaat de Grondwet 175 jaar én vieren we het 75-jarig bestaan van de Universal Declaration of Human Rights (UDHR). Waardigheid, gerechtigheid en vrijheid voor iedereen staat daarin centraal. Een mondiaal thema waar we graag lokaal extra aandacht voor vragen. Dit doen Universiteit Maastricht, Mondiaal Maastricht, Anti Discriminatie Voorziening Limburg en de gemeente Maastricht samen tijdens de Week van de Mensenrechten.

Hierbij maken zij dankbaar gebruik van de medewerking van vele lokale organisaties. Burgemeester Penn-te Strake: “Mensenrechten lijken heel vanzelfsprekend, maar dat is lang niet overal het geval. Vandaar dat er nooit genoeg aandacht voor dit thema kan zijn. Ik ben er trots op dat we nu in Maastricht een Week van de Mensenrechten hebben. Want eigenlijk zouden we allemaal mensenrechtenverdedigers moeten zijn.”

Vier mee

Iedereen is van harte welkom om deel te nemen aan één of meerdere activiteiten. Op het programma staan onder andere twee stadswandelingen over struikelsteentjes, Shelter City panelavond met mensenrechtenexperts, inhuldiging van een Hiroshima Vredesboom, debatavond van Studium Generale, filmavond, mensenrechtencafé, sport- en speelactiviteiten voor kinderen, lezing door het COC, en een foto-expositie over mensenrechtenverdedigers. Een overzicht van alle thema’s, en een beschrijving per activiteit staat op www.gemeentemaastricht.nl/mensenrechten. De activiteiten zijn gratis en zijn in het Nederlands of Engels.  Daarnaast is een aantal activiteiten besloten of op uitnodiging, zoals de officiële opening, gastlessen op scholen, en participatiedag voor vrijwilligers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio