13.1 C
De Bilt

Honderden orchideeën in bloei op de Koumenberg

Aan orchideeën was niet gedacht begin 2022, toen de eerste bomen gekapt werden op de Koumenberg om de biodiversiteit in Heerlen te vergroten. Dat de maatregelen een positief effect zouden hebben was van tevoren bekend. Nu blijken de resultaten onverwacht spectaculair. Door de bomenkap staan nu honderden orchideeën op deze plek opnieuw in bloei. In september worden de werkzaamheden weer opgepakt en uitgebreid naar de rest van de Koumenberg.

Dominante boomsoorten

Bij ecologisch beheer worden onder meer schapen ingezet om struikgewas te begrazen. Ook worden zogenaamde dominante boomsoorten als populieren en acacia’s weggehaald. Deze bomen groeien namelijk zo sterk dat ze de schapen in de weg staan bij het grazen. Door deze bomen weg te halen ontstaat meer ruimte voor kruidenrijke gewassen en bloemen in het gebied. Deze werkzaamheden worden begeleid en gevolgd door een ecoloog.

Spectaculaire resultaten

De kapwerkzaamheden op de Koumen, tussen de nachtweide voor de schapen en het industrieterrein, zorgden voor veel open plekken in het bos. Hier groeien nu diverse soorten orchideeën. Het gaat om honderden orchideeën in verschillende soorten.

Orchideeën

Voor schone lucht en water, gezond voedsel, en nog veel meer zijn mensen afhankelijk van gezonde ecosystemen. De gezondheid van ecosystemen hangt goeddeels af van biodiversiteit, ofwel de natuurlijke verscheidenheid in een bepaald gebied. “Biodiversiteit is een cruciale voorwaarde voor zowel sociale als ecologische duurzaamheid.

Bijdragen aan behoud en herstel biodiversiteit

Het is daarom ongelooflijk belangrijk dat we als gemeente bijdragen aan het behoud en herstel van biodiversiteit in onze gemeente,” stelt wethouder Casper Gelderblom. “Op deze plek in Hoensbroek hebben we al prachtige resultaten behaald. Meer ruimte voor bloemen en planten, én meer ruimte voor insecten en dieren. Een schitterend voorbeeld van onze agenda voor heel Heerlen!”

Werkzaamheden

Vanaf september worden de werkzaamheden verder uitgebreid naar de rest van de Koumenberg. De verwachting is dat dan ook op andere plekken verschillende orchideeënsoorten een kans krijgen zich te ontwikkelen en verder te verspreiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio