6.9 C
De Bilt

Power Up – tegen energie-armoede

Heerlen gaat meedoen aan een nieuw Europees energieproject ‘Power up’. Het project wil stimuleren dat er plaatselijke ‘sociale’ organisaties opgericht worden. Hiermee wil Europa energiearmoede aanpakken.

Europees project

Het Europees project sluit goed aan bij het Heerlens streven naar een duurzame stad waar iedereen aan kan meedoen. Naar schatting heeft 9,3% (2019) van de Heerlense bevolking last van een te hoge rekening. Voor hen wordt het steeds moeilijker om de stijgende rekening te kunnen betalen, waardoor er sprake is van energiearmoede.

Sociaal energiebedrijf

Binnen het Europese project gaan we onderzoeken of we  een lokaal duurzaam energiebedrijf opwekking uit wind of zon kunnen laten realiseren. Deze zou dan tegen gunstige tarieven aangeboden kunnen worden aan onze inwoners. Ook wordt onderzocht of mensen met een smalle beurs door dat bedrijf ondersteund kunnen worden bij de verduurzaming van de woning.

Aansluiten

Hierbij beginnen we niet vanaf nul, maar sluiten we aan bij de projecten die al lopen om in Parkstad duurzame energie op te wekken. Daarbij zullen we ook samenwerken met partijen zoals de lokale woningcorporaties en de coöperatie. Het project sluit ook perfect aan bij het Europese project Wellbased waar Heerlen ook aan meedoet. Hierbij wordt onderzocht welke maatregelen het meeste opleveren voor de rekening en de gezondheid van mensen.

Kennis delen

Behalve in Heerlen worden ook projecten uitgevoerd in Eeklo (België), in het Campania-gebied (rondom Napels-Italië), in Tsjechië (2 pilotsteden), Valencia (Spanje) en Skopje (Noord-Macedonië). Zo leren we in Europa hoe we het probleem van armoede kunnen aanpakken. Het project duurt 4 jaar en start 15 september met een kick-off meeting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio