16.4 C
De Bilt

Samen aan de slag: plan van aanpak voor Eenzaamheid vastgesteld

In samenwerking met bewoners en diverse organisaties heeft de gemeente Gulpen-Wittem een plan van aanpak gemaakt waarmee er op lokale schaal extra aandacht komt voor het onderwerp Eenzaamheid. De aanpak is nu vastgesteld en moet onder andere voor méér bewustwording over dit thema gaan zorgen. De aanpak moet er ook toe bijdragen dat partijen die, op welke manier dan ook, een rol kunnen vervullen in het signaleren én bestrijden van Eenzaamheid elkaar beter weten te vinden en begrijpen hoe zij het beste ondersteuning kunnen bieden.

Met dit plan streeft de gemeente na dat eenzaamheid een meer bespreekbaar onderwerp wordt. Gulpen-Wittem wil een gemeente zijn waarin:

  • Elke inwoner weet wat eenzaamheid is en je eraan kunt doen als je er last van hebt.
  • Inwoners durven te praten over hun eigen gevoel van eenzaamheid in plaats van dat we met elkaar praten óver een anderen die te maken hebben met eenzaamheidsgevoelens.
  • Elke inwoner weet dat hij of zij er niet alleen voor staat en dat eenzaamheid echt aan te pakken valt, ook al voelt dat soms anders.

Kortom, een gemeente waar inwoners met behulp van de juiste ondersteuning zélf in actie kunnen komen om gevoelens van eenzaamheid aan te pakken.

Wat gaat de gemeente Gulpen-Wittem doen?

In september 2023 start de uitvoering van het plan. Er komt dan een bijeenkomst voor verschillende partijen die een rol kunnen vervullen in het bestrijden van Eenzaamheid. Het plan wordt toegelicht en er komt scholing voor diverse partijen. Er wordt een keten gevormd van mensen die goede gesprekken over het onderwerp Eenzaamheid kunnen voeren met inwoners en correct kunnen verwijzen naar de hulp die daar het beste bij past.

Ertoe doen

Het gevoel ‘erbij te horen’ en ‘ertoe te doen’ is voor ieder mens een basisbehoefte. Maar steeds meer mensen voelen zich eenzaam. Van jong tot oud. Ook in Gulpen-Wittem. Eenzaamheid is niet alleen een naar gevoel, het leidt ook tot gezondheidsrisico’s en minder meedoen in de samenleving. Daarom is het zo belangrijk dat we ons blijven inzetten voor mensen die zich eenzaam voelen.

Samenwerking

Tegelijkertijd is het verminderen van eenzaamheid een complexe opgave. Al is het maar omdat de oorzaken ervan diep in de haarvaten van onze samenleving zitten; ieder mens anders met eenzaamheid omgaat en er geen pasklare oplossingen zijn. We geloven dat de sleutel tot een oplossing ligt in samenwerking in die samenleving. Eenzaamheid is een onderwerp dat voor de lange termijn aandacht behoeft. Daarom is het plan van aanpak een ‘levende aanpak’. We evalueren tussentijds het plan met samenwerkende partijen om er zeker van de zijn dat we de juiste aanpak hanteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio