5.8 C
De Bilt

Waarschuwingsborden in gebieden waar veel wilde zwijnen zijn

Valkenburg (L) – Wilde zwijnen komen al enkele jaren voor in onze omgeving. Recentelijk zijn diverse meldingen over waarnemingen van wilde zwijnen in de gemeente Valkenburg aan de Geul ontvangen. In en rond het gebied Polferbos, Ingendael en Houthem-St. Gerlach trekken op dit moment meerdere grote groepen dieren rond. Ondanks de intensieve jacht, lijkt het aantal zwijnen opnieuw toegenomen te zijn. Op enkele plekken plaatsen wij nu tijdelijke waarschuwingsborden om recreanten op de risico’s te attenderen.

Waarschuwingsborden met aanlijnplicht

Wilde zwijnen zijn nachtdieren, die van nature schuw zijn en de confrontatie met mensen het liefst uit de weg gaan. De kans op een confrontatie tussen een wild zwijn en een mens is daardoor klein. Wél is het zo dat wanneer een wild zwijn jongen heeft, zij agressiever kunnen zijn en zich kunnen verdedigen wanneer ze opgejaagd worden. Wandelaars, fietsers en zeker honden, die zich buiten de wandelpaden begeven, lopen daarmee een groter risico op een confrontatie met een wild zwijn. Om te voorkomen dat wild opgejaagd wordt, geldt in de meeste natuurgebieden een aanlijnplicht voor honden en is het bezoekers niet toegestaan zich buiten de wandelpaden te begeven.

Advies

In sommige gebieden waar nu geen aanlijnplicht geldt, zoals het Polferbos en de veldwegen in het buitengebied rond Houthem – St. Gerlach en Broekhem, zijn recent wilde zwijnen waargenomen. Wij adviseren hondenbezitters daarom in deze gebieden de honden aangelijnd te houden. Wandelaars en fietsers die deze gebieden bezoeken, wordt met klem geadviseerd op de paden te blijven en de naastgelegen natuur en akkers niet te betreden.

Wild Beheer Eenheid

De Gemeente Valkenburg aan de Geul mag zelf niet op wilde zwijnen jagen, dit is voorbehouden aan de lokale Wild Beheer Eenheid. Overlast van wilde zwijnen kunt u wel melden bij de gemeente Valkenburg aan de Geul, via het Klant Contact Centrum, tel. 14- 043 of info@valkenburg.nl. Wij zorgen er dan voor dat uw melding direct doorgegeven wordt aan de lokale Wild Beheer Eenheid. Zij nemen vervolgens contact met u op over de afhandeling van de melding.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio