16.1 C
De Bilt

Wie kan helpen met het invullen van formulieren?

Simpelveld – Het invullen van een formulier of het ordenen van je administratie kan een hele opgave zijn. Er zijn genoeg mensen die daar moeite mee hebben. Gelukkig is er hulp, vanuit d’r Durpswinkel. Dionne Loneus is één van de vrijwilligers die inwoners helpen om hun thuisadminstratie op orde te krijgen. Maar zij kan nog wel wat ‘collega vrijwilligers’ gebruiken.

Wie komt haar helpen?

Dionne: “Ik heb altijd administratief werk gedaan, maar ben door een ziekte blijvend afgekeurd. Toch wil ik niets liever dan zinvol bezig zijn. Mijn kinderen gaan straks hele dagen naar school en met dit vrijwilligerswerk kan ik me voorbereiden op een nieuwe invulling van de dag. Dat geeft mij voldoening, ook omdat ik op deze manier iets kan doen voor de gemeenschap. Ik vind het fijn als ik mensen een handje kan helpen.”

Dionne Loneus
Dionne Loneus

Thuisadministratie door drie vrijwilligers

De ‘Thuisadministratie’ van d’r Durpswinkel bestaat op dit moment uit drie vrijwilligers die ingezet worden door Maatschappelijk Werk of via d’r Durpswinkel.  Dionne: “Vaak komt de hulpvraag vanuit ouderen die ondersteuning nodig hebben bij het invullen van een formulier of laagdrempelig ander advies vragen. Ik kom dan eenmalig of soms vaker bij mensen thuis om hen verder op weg te helpen.”

Soms complexere vragen

Via Maatschappelijk Werk krijgt Dionne meestal vragen die wat complexer zijn: “Samen met de maatschappelijk werker maak ik dan een afspraak om kennis te maken en de behoefte aan hulp te bespreken. Enige kennis van regelgeving en budgettering is wel nodig omdat je mensen soms helpt bij de aanvraag van bijvoorbeeld toeslagen of bijzondere bijstand. Daarnaast geven we tips over besparing of budget adviezen. Meestal maken we met mensen een budgetplan om hun in-en uitgaven inzichtelijk te maken.”

Thuisadministratie
Thuisadministratie

Ook vrijwilliger Thuisadministratie worden?

Alle vrijwilligers worden geïnstrueerd en begeleid door Maatschappelijk Werk. U bepaalt zelf hoeveel tijd u in de ondersteuning wilt investeren en u bent vrij om bij nieuwe aanmeldingen ja of nee te zeggen. Als vrijwilliger is het belangrijk oog te hebben voor het sociale aspect en ruimdenkend te zijn. U komt bij mensen thuis, zij vullen hun leven in zoals zij dit zelf willen en maken keuzes die misschien niet overeen komen met uw keuzes. Soms lukken trajecten niet, omdat mensen afhaken of niet mee willen of kunnen. Dit moet u als vrijwilliger kunnen accepteren en los laten.

Impuls door Impuls

Bij vragen kunt u altijd terugvallen op de maatschappelijk werkers. Eenmaal per kwartaal is er een gezamenlijk overleg met de andere vrijwilligers. Daarnaast wordt u door Impuls gefaciliteerd om aan trainingen deel te kunnen nemen. Interesse? Bel of mail naar d’r Durpswinkel 045 – 544 28 77 of info@durpswinkel.nl. Binnen lopen mag ook: Rode Beuk, Kloosterstraat 131 Simpelveld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio