7.3 C
De Bilt

Welzijn op Recept voor iedereen

Gemeente Middelburg, Welzijn Middelburg en twee huisartspraktijken zijn op 25 oktober 2021 gestart met de pilot Welzijn op Recept. De pilot van ongeveer een jaar wordt 1 december afgerond met een eindevaluatie. Welzijn op Recept wordt structureel en voor alle praktijken in de gemeente Middelburg. Er zijn extra uren vrijgemaakt voor de welzijnscoach en inmiddels is één welzijnscoach toegevoegd die net als zijn collega’s ook nog andere welzijnstaken heeft.

Welzijn op Recept

Anders kijken naar de patiënt en andere aanpak, dat is precies wat Welzijn op Recept kenmerkt: niet de klacht, maar de gehele mens en de onderliggende oorzaak van die klacht staat centraal. De oplossing wordt niet gezocht in het medische circuit, maar in de samenwerking met welzijn.

Met Welzijn op Recept heeft de huisarts een extra instrument in handen waarmee inwoners hun mentale en fysieke gezondheid kunnen verbeteren. Dit kan er in de toekomst aan bijdragen dat inwoners minder gebruik hoeven te maken van de (geestelijke) gezondheidszorg, zich over het algemeen gezonder voelen en hun sociale netwerk kunnen uitbreiden.

Door Welzijn op Recept doen mensen weer mee

Een uitkomst van een gesprek met de welzijnscoach kan zijn dat iemand een sociaal netwerk zoekt of graag een activiteit wil bezoeken. Of bijvoorbeeld hulp nodig heeft bij het op orde brengen van financiën. De welzijnscoach brengt iemand dan in contact met een geschikte ‘activiteit’. Als iemand de eerste stap niet durft te zetten, gaat de welzijnscoach of een vrijwilliger mee om de drempel te verlagen. Inwoners worden zo meer betrokken bij hun wijk en sommigen worden zelfs vrijwilliger.

Eenzaamheid

Welzijn op Recept sluit ook erg goed aan bij het thema eenzaamheid waar de gemeente (extra) op inzet. De psychosociale problemen waar mensen mee kampen, kunnen voortkomen uit eenzaamheid. Door een extra zetje in de rug te krijgen, bijvoorbeeld wanneer de drempel groot is om activiteiten te ondernemen, kan de welzijnscoach hier net het verschil maken door een eerste keer samen naar een activiteit te gaan.

Nieuwe aanpak in Middelburg

Middelburg heeft preventie hoog in het vaandel staan. Zo ook de verbinding van het medisch en het sociale domein. Een belangrijke schakel hierin is de welzijnscoach. Dit is een nieuwe functie binnen Welzijn Middelburg, nu nog geheel gefinancierd door de gemeente. Welzijn op Recept is één van de investeringen om de verbinding tussen beide domeinen te stimuleren in het voordeel van de gezondheid en het welzijn van de burger.

Relatie tot lokaal preventieakkoord

Een paar jaar geleden zijn landelijk de krachten gebundeld tot een Nationaal Preventieakkoord: de ambities die hierin staan benoemd, moeten ervoor zorgen dat Nederlanders gezonder (gaan) leven. Sinds 2021 heeft onze gemeente een lokaal preventieakkoord: ‘Samen voor een gezonder Middelburg’. Dit preventieakkoord rust op 5 pijlers: minder roken, gezond gewicht, minder alcohol, mentale gezondheid en gezonde leefomgeving. De inzet op Welzijn op Recept heeft veel overlap met het thema mentale gezondheid die bij het preventieakkoord aan de orde komt.

In 2023 kunnen weer nieuwe initiatieven op basis van budget van het preventieakkoord aan de slag. Meer informatie hierover vindt u op https://doemee.middelburgers.nl onder project ‘Samen naar een Gezonder Middelburg’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio