8.9 C
De Bilt

Hoornse raad schaft hondenbelasting in 5 jaar af

Hoorn – De Hoornse raad besloot op donderdag 16 december de hondenbelasting af te schaffen. De belasting wordt in 5 jaar afgebouwd. Op deze manier heeft de gemeente de tijd om het verlies van inkomsten in de begroting te verwerken.

326.000 minder in kas

Jaarlijks brengt de belasting zo’n 326.000 euro op. De raad vroeg in december 2020 om een voorstel met scenario’s voor het afschaffen van de hondenbelasting. Het college werkte drie opties voor; doorgaan met de belasting, de belasting in een termijn van 5 jaar af te bouwen en de optie om de belasting per 2022 af te schaffen.

Afschaffing hondenbelasting

Diverse raadsfracties stemden eigenlijk voor onmiddellijke afschaffing, maar dit behaalde geen meerderheid. Een meerderheid van CDA, EénHoorn, Fractie Tonnaer, GroenLinks en VVD stemde hier tegen. Wat voor verschillende fracties meespeelde is de verwachting dat de Rijksoverheid de hondenbelasting landelijk gaat afschaffen en gemeenten hiervoor zou gaan compenseren. Bij onmiddellijke afschaffing van de belasting zou de gemeente die compensatie niet krijgen, wat veel fracties een gemiste kans vonden.

In 5 jaar

Met uitzondering van GroenLinks stemde de raad uiteindelijk in met het voorstel om de hondenbelasting in 5 jaar tijd af te bouwen. Dit betekent dat de tarieven voor de belasting ieder jaar afnemen. Er komt dan jaarlijks 65.000 euro minder binnen bij de gemeente.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio