14.8 C
De Bilt

Tentoonstelling ‘Hoe beleef jij lopen in Leiden’ geopend

Om lopen in Leiden te vieren, te stimuleren en te verbeteren, organiseerden de gemeente Leiden en de Voetgangersbeweging Leiden een fotowedstrijd. Jong en oud was uitgenodigd om hun persoonlijke beleving van lopen in Leiden vast te leggen. En dat is veelvuldig gebeurd! Uit maar liefst 102 foto’s waarop lopen in Leiden werd verbeeld koos de jury 15 winnaars! De winnende foto’s zijn tot 13 juni te zien in de foyer van het Stadhuis.

Deelnemers werden uitgedaagd om hun meest inspirerende, unieke en/of betekenisvolle foto’s in te sturen die de essentie van lopen in Leiden vastleggen. Een favoriete loopplek, dé prettigste plek om elkaar wandelend te ontmoeten, met elkaar te spelen of juist zaken waar je tegenaan loopt.

Zwartwit beeld van Leiden
Zwartwit beeld van Leiden – Foto: Gitte Möller

Maandag 27 mei werd de tentoonstelling geopend door wethouder Ashley North (Klimaat, Mobiliteit en Financiën): “Lopen in Leiden leeft! Ik vond het als jurylid mooi om te zien hoe Leidenaars lopen in Leiden beleven. De meest prachtige plekken in de stad zijn gefotografeerd, maar als wethouder Mobiliteit en Beheer Openbare Ruimte zie ik ook locaties in de stad waar nog werk aan de winkel is. Het is goed dat ook die plekken zijn vastgelegd, zo kunnen we verder werken aan een leefbare en inclusieve stad”.

Winnende foto’s Lopen in Leiden

De winnende foto’s laten zien waar het fijn lopen in Leiden is, maar ook waar het beter kan. Zo laat één van de tentoongestelde foto’s een stoep vol geparkeerde fietsen zien en een andere het prachtige Plantsoen. De foto’s laten ook zien hoe breed het begrip lopen is, van mensen die hun hond uitlaten tot een marcherende fanfare.

Ook in het groen kun je fijn lopen
Ook in het groen kun je fijn lopen – Foto: Thijs Tegelaar

Het hele jaar door

Gedurende het jaar is er aandacht voor verschillende onderwerpen zoals ontwerp en inclusiviteit. We creëren in Leiden een buitenruimte waar de voetganger de ruimte krijgt die hij verdient. Verkeersveilige situaties, brede stoepen, fijne routes en dat alles goed toegankelijk voor iedereen. Denk aan de routes naar onze toegankelijke bushaltes. Ook is er aandacht voor bewegen en gezondheid tijdens de Dag van de Lunchwandeling.

We kunnen de voetganger echter alleen in het zonnetje zetten met behulp van de stad. Ook de inwoners, ondernemers en gebruikers van de stad zijn nodig, bijvoorbeeld als je je fiets parkeert, of als je een losliggende tegel ziet. Tot slot is lopen gezond, daarom enthousiasmeren we de stad om vaker te lopen. Het jaar 2024 is daarom benoemd als het Jaar van de voetganger. Kortom, een jaar waarbij de voetganger in het zonnetje wordt gezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio