11.1 C
De Bilt

Leiden zamelt oude laptops in tijdens Nationale Wecycleweek

Leidenaren die een ongebruikte oude laptops in de kast hebben liggen kunnen deze tijdens de Nationale Wecycleweek van 10 tot 16 oktober (en de rest van oktober) eenvoudig in de buurt inleveren. De kostbare materialen uit de oude laptops worden hergebruikt en als de laptop nog goed is wordt deze klaar gemaakt voor hergebruik.

De opgeknapte laptops worden ter beschikking gesteld aan jongeren uit gezinnen waar weinig geld is. De inzameling van de laptops met de naam Leidse Laptoppers is een initiatief van drie Leidenaren. Een subsidieregeling van de gemeente Leiden en het Druckerfonds hebben ervoor gezorgd dat zij deze actie konden starten.

Tijdens de Nationale Wecycleweek van 10 tot 16 oktober roept Leidse Laptoppers alle Leidenaren, die nog een oude laptop hebben liggen, deze nu in te leveren. Alleen dan kunnen de waardevolle materialen hergebruikt worden of kunnen de nog goede laptops een tweede leven krijgen. De afgelopen periode zamelde het project al tientallen laptops in.

Duurzaam en sociaal

Op vrijdag 14 oktober, Nationale E-waste Day zal wethouder Yvonne van Delft de eerste twee opgeknapte laptops overhandigen aan een vertegenwoordiger van SHout. Deze organisatie zorgt dat de laptops bij de juiste jongeren terechtkomen. Wethouder Yvonne van Delft: (Energie, Werk en Inkomen en Cultuur): “Veel jongeren en hun ouders hebben onvoldoende budget om een laptop aan te schaffen.

Terwijl een laptop onmisbaar is bij het volgen van een opleiding, maar ook bij het vinden van werk. Een laptop vergroot de toekomstmogelijkheden van de jongeren. En doordat de laptop wordt hergebruikt is het ook nog beter voor het milieu.”

Lang niet alle laptops die ingeleverd worden zijn geschikt om opgeknapt te worden. Deze laptops worden op een duurzame manier gerecycled. Dit betekent dat de waardevolle materialen er uitgehaald worden, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden.

Veilig inleveren

Veel laptops blijven in de kast of de la liggen omdat er zorgen zijn over wat er met de laptop gebeurt als je hem hebt ingeleverd. Niemand wil dat zijn gegevens op straat komen te liggen of dat anderen daarbij kunnen. Ook kan het zijn dat er nog foto’s of documenten zijn die je er af wilt halen voor je de laptop de deur uit doet. Leidse laptoppers helpt hierbij met een handleiding op de website.

Ook is het mogelijk om de gegevens er af te laten door het Leidse bedrijf Flex-IT. Zij zorgen dat het verwijderen op een veilige manier gebeurt en de gegevens op de laptop voorgoed verwijderd zijn en niet door derden gevonden kunnen worden. Mensen ontvangen hiervan een certificaat.  

E-waste

Uit Belgisch onderzoek blijkt dat er in elk Belgisch huishouden gemiddeld zo’n elf apparaten nutteloos stof liggen te vangen. Een snelle rekensom leert dat dat in Leiden met 68.000 huishoudens neer zou komen op bijna 750.000 apparaten in Leidse kasten en keukenlaatjes die niet meer gebruikt worden. Een deel daarvan zijn laptops. Een klein onderzoekje in Leiden Noord liet zien, dat er gemiddeld 1,5 laptop in huis ligt te verstoffen. Leidse laptoppers zorgt er nu voor dat Leidenaren makkelijk op een goede manier hun oude laptop of de materialen uit de oude laptop een tweede leven kunnen geven.

Inleverpunten

Op de volgende locaties kunnen laptops worden ingeleverd:

  • Gamma (Gamma Noord en Gamma Lammenschansweg)
  • Circulair Warenhuis
  • Kringloopwinkel Het Warenhuis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio