5.9 C
De Bilt

Opsporingsvergunning voor aardwarmte in Lisse

LisseAardwarmte lijkt in de Duin- en Bollenstreek een grote kanshebber om aardgas te vervangen voor het verwarmen van huizen en gebouwen. Daarom hebben Shell en D4 een vergunning gekregen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om te onderzoeken of aardwarmte voor onze regio haalbaar is. In 2050 moet Lisse CO₂-neutraal zijn en worden huizen en gebouwen niet meer met aardgas verwarmd. Dit is afgesproken in het Klimaatakkoord. Aardwarmte is duurzame warmte met een hoge temperatuur die uit de diepe ondergrond wordt gehaald.

Meerdere bedrijven hebben vergunning aangevraagd

Meerdere bedrijven hebben vergunning aangevraagd voor het opsporen van aardwarmte (ook wel geothermie genaamd) in de regio Holland Rijnland. Verschillende instanties zoals TNO, Provincie Zuid-Holland en Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) hebben deze aanvragen beoordeeld. Ook de gemeente heeft haar advies uitgebracht. Daarbij was veiligheid een belangrijke voorwaarde.

Hoe voorkomen bedrijven negatieve gevolgen voor milieu

Maar ook is gekeken hoe de bedrijven negatieve gevolgen voor milieu willen voorkomen en hoe zij de inwoners bij de plannen willen betrekken als er werkelijk naar warmte geboord gaat worden. Het ministerie van EZK heeft vier bedrijven in Holland Rijnland de opsporingsvergunningen verleend. Shell en D4 hebben het gebied rond Lisse toegewezen gekregen. Belanghebbenden kunnen hierop reageren. Onderaan dit persbericht is vermeld waar meer informatie te vinden is.

Wat is aardwarmte?

Diep in de aarde is het warm. Hoe dieper in de aarde, hoe warmer het daar is. Met iedere kilometer diepte stijgt de temperatuur met zo’n 30˚C. Een deel van de gesteenten in de bovenste kilometers van de aardkorst is poreus en gevuld met water. Op twee tot drie kilometer diepte bevindt zich dus water met een temperatuur van wel 70 tot 100 ˚C. Dit wordt naar boven gehaald en via een warmtenet naar de huizen gebracht. Als het afgekoeld is wordt het weer teruggepompt.

Opsporingsvergunning pas de eerste stap

Voordat we daadwerkelijk aardwarmte kunnen gebruiken zijn er nog heel wat stappen te doorlopen, waarbij ook inwoners hun mening kunnen geven. Eerst wordt op een aantal kansrijke locaties de ondergrond onderzocht en gekeken of het oppompen van de warmte daar haalbaar is. Belangrijk is daarbij ook de situatie boven de grond. Gemeente, provincie, ministerie en waterschap overleggen met Shell en D4 wat de meest geschikte locaties zouden kunnen zijn voor een aardwarmte-installatie.

Vervolgens moeten er proefboringen worden gedaan. Pas als daaruit blijkt dat daadwerkelijk aardwarmte gewonnen kan worden en de locatie geschikt is, kan er een aardwarmte-installatie worden gebouwd. Vanaf de eerste onderzoeken gaan er meestal enkele jaren voorbij voordat er een boorinstallatie staat. Ook moet er nog een warmtenet aangelegd worden om het warme water bij de huizen te krijgen.

Mening inwoners

Voordat Shell en D4 daadwerkelijk aardwarmte kunnen winnen moeten zij nog verschillende vergunningen aanvragen, onder andere bij de gemeente. Daarbij moeten zij aan alle eisen voor veiligheid, milieu en de omgeving voldoen. Inwoners krijgen gelegenheid om mee te denken en hun mening te geven over aardwarmte, maar de gemeente zal hen ook betrekken bij andere thema’s van de warmtetransitie.

Warmtevisie Lisse

Dat aardwarmte een kans biedt om in Lisse van het aardgas af te gaan wordt ook beschreven in de Transitievisie Warmte (TVW) van de gemeente. In de concept TVW staat dat de gemeente komende jaren nader onderzoek doet naar de mogelijkheden van onder andere aardwarmte. En dat zij ook nader onderzoekt waar wel of geen warmtenetten aan te leggen. De gemeenteraad behandelt de TVW op 14 oktober.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio