14.8 C
De Bilt

Lokaal Initiatief in Enspijk gebruikt de kracht van water om huizen te verwarmen

De werkgroep Duurzame Warmte Enspijk en de Gemeente West Betuwe hebben een belangrijke stap gezet naar een groenere toekomst door het ondertekenen van een intentieovereenkomst. Deze overeenkomst bevestigt hun gezamenlijke inspanningen om een warmtenet met Aquathermie te ontwikkelen. Daarvoor wordt de warmte uit de rivier de Linge gebruikt, die door de gemeente en langs het dorp Enspijk loopt.

De Linge als warmtebron

Het gebruik van Aquathermie uit de Linge is een duurzame en efficiënte manier om huizen te verwarmen. Daarnaast biedt het niet alleen een groenere toekomst, maar ook een praktische warmteoplossing voor inwoners. De overeenkomst onderzoekt de mogelijkheid om een vaste energieprijs te garanderen voor de komende 20 jaar, waardoor huishoudens financiële zekerheid krijgen rondom hun energieuitgaven.

De kracht van Enspijk

West Betuwe bestaat uit veel kleine kernen die allemaal hun eigen dynamiek hebben. In Enspijk bestond al in 2013 de wens om in 2030 energieneutraal te zijn. Het sterke punt in Enspijk, inwoners variëren van miljonair tot huishoudens die te maken hebben met energiearmoede, is dat iedereen mee moet kunnen doen.

Wethouder Joke van Vrouwerff: “Naast de kracht van ons gebied inzetten met het water, zorgt het ook voor verbinding. Inwoners zetten de deuren voor elkaar open om van elkaar te leren. Zo kijken er mensen mee bij iemand die al op inductie kookt. Als gemeente faciliteren we dit initiatief en kijken we met elkaar naar extra kansen om te verduurzamen. In Enspijk gaat het dan bijvoorbeeld naast warmte uit de Linge halen ook over het vergroenen van de omgeving.”

Collectieve warmtevoorziening voor kleine gemeenschappen

Deze lokale samenwerking tussen de werkgroep Duurzame Warmte Enspijk (DWE) en de Gemeente West Betuwe is niet alleen goed nieuws voor Enspijk, maar heeft ook bredere implicaties. Zoals de voorzitter van DWE, Hijmen van Doornspeek aangeeft: “Met het ondertekenen van deze intentieverklaring komt de realisering van een collectieve warmtevoorziening niet alleen in Enspijk dichtbij, maar ook die in andere kleine gemeenschappen”.

Het dorp fungeert als een voorbeeld voor andere kleinere gemeenschappen en dorpen in het land, waarbij het laat zien hoe lokale inspanningen en investeringen kunnen leiden tot tastbare oplossingen voor klimaatverandering. Zo wordt de energietransitie ook voor kleinere dorpen en gemeenschappen mogelijk.

Wethouder Joke van Vrouwerff: “We denken na over de toekomst. Veel kleine kernen vallen op dit moment buiten de investeringssubsidie voor warmtenetten. Een voor de hand liggende collectieve oplossing is daardoor te kostbaar. Door de Linge als ‘het warmtenet’ te zien, zouden we samen met de andere gemeenten in een alliantie wel voldoen aan de eisen voor subsidie.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio