13.5 C
De Bilt

Inspirerend verhaal van 19-jarige Mats die na noodlottig ongeval 5 levens red met zijn organen

Rotterdam – Mats had met zijn 19 jaar nog een lang en vol leven voor zich. Een leven waar hijzelf positief in stond, zo blijkt uit een artikel van Rijnmond. Op 28 januari van dit jaar wordt hij na een nacht stappen in Rotterdam, door allerlei domme pech en omstandigheden, bij metrostation Blijdorp in de tunnelbuis aangereden door een metro. In kritieke toestand komt hij in het Erasmus MC terecht, waar zijn ouders en broer na een paar dagen te horen krijgen dat hij ondanks meerdere operaties, niet meer te redden is. IC arts Gommers gaat het gesprek over orgaandonatie met de familie aan.

Noodlottig ongeval Mats wordt levensreddend

Mats blijkt na het stappen zijn fiets kwijt te zijn en besluit te gaan lopen. Rond 8 uur in de ochtend besluit hij verder met de metro te willen, maar valt in slaap op het station. Camerabeelden laten zien hoe hij opeens slaapwandelend de metrobuis inloopt. Een dramatisch ongeval volgt.

Hoezeer je niet in toeval gelooft, toch bleek Mats in de dagen voorafgaand aan zijn ongeval, juist over het onderwerp van orgaandonatie met zijn grootouders gesproken te hebben. “Ze mogen van mij alles hebben, behalve mijn huid”, blijkt hij tegen zijn grootouders gezegd te hebben. Rijnmond verslaggever Marion Keete tekent dit op in haar verhaal over Mats.

Orgaandonaties en gelddonaties

Door het toevallige gesprek met de grootouders, wordt de keuze voor de ouders van de 19-jarige Mats minder lastig. Uiteindelijk doneert hij 7 organen waarmee 5 levens gered kunnen worden. Voor zijn uitvaart vraagt zijn familie via de rouwkaart om geld te doneren voor de Erarmus MC Foundation. Nu een maand later mag IC arts Diederik Gommers een cheque van maar liefst 22.395 euro in ontvangst nemen voor die Foundation. Zij doen allerlei medisch onderzoek.

Voortleven en inspireren

Hoewel het voor zijn ouders, zijn broer en andere nabestaanden een enorm moeilijke periode is, bestaat er ook een gevoel van trots. Dat Mats door de gelddonaties en de orgaandonaties toch een beetje verder leeft. Zijn verhaal heeft inmiddels andere jongeren geïnspireerd zich ook duidelijk uit te spreken over hun wens om orgaandonor te worden.

(Bron: Rijnmond)

Donorregister
Donorregister – Beeld: Rijksoverheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio