8.9 C
De Bilt
zondag, 29 mei 2022

Capelle: naturalisatieceremonies weer hervat

Capelle aan den IJssel – Donderdagochtend 12 mei 2022 kon sinds lange tijd de naturalisatieceremonie weer doorgaan. In maart 2020 kwam er door de corona pandemie abrupt een einde aan deze ceremonies en werden alle documenten voor de nieuwe Nederlanders per post verzonden. In het bijzijn van burgemeester Peter Oskam legden vandaag 18 nieuwe Capellenaren de ‘verklaring van verbondenheid’ af om Nederlander te kunnen worden. 

Naturalisatieceremonie

Een naturalisatieceremonie is een ceremonie voor mensen die Nederlander worden door naturalisatie of de optieprocedure. Het is een feestelijke bijeenkomst en het laatste onderdeel om de Nederlandse nationaliteit te krijgen. Mensen vanaf 16 jaar die Nederlander willen worden, zijn verplicht aan de ceremonie deel te nemen. Tijdens de ceremonie legt iedereen vanaf 16 jaar een verklaring af waarmee ze beloven de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren.

Ceremonie om de Nederlandse nationaliteit te ontvangen met burgemeester Oskam
Ceremonie om de Nederlandse nationaliteit te ontvangen met burgemeester Oskam – Foto: Jan Kok

Na het afleggen van deze ‘verklaring van verbondenheid’ ontvangen ze het Koninklijk Besluit of Optiebevestiging van het Nederlanderschap waarmee ze hun paspoort kunnen aanvragen. Tijdens deze naturalisatie ceremonie ontvingen 18 volwassenen en 9 kinderen de Nederlandse nationaliteit.

Burgemeester Oskam ontvangt nieuwkomers graag ‘persoonlijk’

Peter Oskam: “Het is fijn dat we deze bijeenkomst weer kunnen organiseren. Ik ontvang deze nieuwe Capellenaren graag persoonlijk om de verklaring van ze te horen en het Koninklijk Besluit of Optiebevestiging te overhandigen. We kijken naar een leuke film over Capelle, ik geef een toespraak en we drinken een kopje koffie samen. Uiteraard mag het maken van foto’s niet ontbreken en geven we een passend geschenk. Volwassen krijgen een bos bloemen en een Nederlandse vlag en voor de kinderen hebben we een pen in de vorm van een tulp.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio