17.1 C
De Bilt

Extra financiële ondersteuning met behulp van lokale regelingen en voorzieningen

Steeds meer Schiedammers hebben moeite om aan het eind van de maand de rekeningen te betalen. De energiekosten zijn fors hoger geworden, de boodschappen worden duurder en dat is een groot probleem voor veel Schiedammers.

Regelingen en voorzieningen

Naast de vele landelijke toeslagen, zoals de energietoeslag en het prijsplafond, zijn er ook lokale regelingen en voorzieningen vanuit de gemeente om inwoners die niet rond kunnen komen extra financiële ondersteuning te kunnen bieden.

Op www.stroomopwaarts.nl/extrahulp staan alle regelingen omschreven.

Naast de landelijke toeslagen, zoals zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag, zijn er diverse lokale regelingen en voorzieningen voor inwoners met lage inkomens. Wethouder Armoede, Zorg en Welzijn Petra Zwang: “Vanuit de gemeente Schiedam zijn er regelingen en vergoedingen om de mensen die het financieel moeilijk hebben en niet rond kunnen komen, te helpen. Op dit moment wordt er nog niet veel gebruik van gemaakt. Dit komt omdat nog niet bij iedereen bekend is welke regelingen er zijn, of je ervoor in aanmerking komt en hoe deze kunnen worden aangevraagd. Ik roep de mensen op om samen met Stroomopwaarts te kijken wat zij hieraan kunnen doen. En vergeet niet de energietoeslag vóór 31 december 2022 aan te vragen.”

Welke regelingen en vergoedingen zijn er?

Er zijn verschillende vergoedingen om ervoor te zorgen dat ieder kind mee kan doen. Zoals het bekostigen van een sport- of muziekvereniging, schoolspullen en/of een fiets. Voor volwassenen betalen de gemeenten mee aan een aanvullende zorgverzekering van DSW. Ook kunnen inwoners bijvoorbeeld een keer per jaar een inkomenstoeslag krijgen, en voor studenten is er een studietoeslag. Alle regelingen staan omschreven op www.stroomopwaarts.nl/extrahulp.

Kom ik in aanmerking?

Of u in aanmerking komt voor de regelingen, hangt af van de hoogte van uw inkomen en vermogen. U mag vaak net iets meer verdienen dan een bijstandsuitkering. Hoeveel precies hangt ervan af of u alleen woont, samenwoont en of u kinderen heeft. Het maximale inkomen ligt ongeveer tussen de 1.200 en 1.900 euro. Per regeling staat precies aangegeven wat de voorwaarden zijn.

In 2023 gaat de bijstandsnorm omhoog.  Dit betekent dat straks meer mensen recht hebben op de regelingen. Ook mensen die de afgelopen jaren net te veel verdienden. Het is dus de moeite waard om te controleren of u er nu wel recht op heeft. Dit is gemakkelijk zelf te berekenen op de website www.berekenuwrecht.nl of laat u helpen via Stroomopwaarts.

Aanvragen en/of meer informatie over regelingen en voorzieningen

Meer informatie over of hulp bij het aanvragen van de energietoeslag (vóór 31 december 2022),  lokale regelingen en voorzieningen, neem dan contact op met Stroomopwaarts MVS, Tel. (010) 246 5555, e-mail communicatie@stroomopwaarts.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio