15.9 C
De Bilt

Rotterdamse organisaties bundelen krachten voor inburgering nieuwe Rotterdammers

Rotterdam – In 2022 worden er in Rotterdam tussen de 500 en 700 nieuwe Rotterdammers gehuisvest. VluchtelingenWerk, Toptaal, NL-training of SNTR werken samen om de statushouders goed op weg te helpen met taal, participatie, inburgering en het wegwijs maken in de stad. Hiervoor zijn de organisaties op zoek naar vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken. Voor een paar uur per week maak je al het verschil.

Vier schepen

Het kabinet worstelt met overvolle asielzoekerscentra, zowel door de aanhoudende hoge instroom van asielzoekers als de trage uitstroom vanwege de krapte op de woningmarkt. Om de extra toestroom op te kunnen vangen hebben een aantal gemeenten de opdracht gekregen acute noodopvang te realiseren. De gemeente Rotterdam heeft ervoor gekozen om noodopvang te organiseren op woonschepen. In de havens van Rotterdam liggen vier schepen die dienen als tijdelijke opvang voor vluchtelingen. Elk schip biedt plaats aan ongeveer vijftig bewoners.

Nieuwe wet inburgering 2022

Terwijl de gemeente druk bezig is met het organiseren van noodopvang voor asielzoekers, is er per 1 januari de nieuwe wet inburgering ingegaan. Speerpunt van deze wet is dat inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk de taal leren, financieel zelfredzaam  worden en meedoen in de Nederlandse samenleving. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de inburgering en het bieden van maatschappelijke begeleiding. Aan de hand van een persoonlijke intake krijgt iedere statushouder inburgering op maat aangeboden. Dat vraagt om een nauwe samenwerking van VluchtelingenWerk Rotterdam en de inburgeringsopleidingen.

Een nieuw bestaan opbouwen

Als de bewoners van de vier schepen recht hebben op een verblijfsvergunning, krijgen ze snel hun verblijfsstatus en een woning. Vanaf dat moment komt er veel op hen af. Als kersverse statushouders moeten ze de weg zien te vinden in de ingewikkelde Nederlandse samenleving. Hierbij krijgen ze ondersteuning van vrijwilligers van VluchtelingenWerk Rotterdam. Tijdens regelmatige gesprekken helpen zij hen met de basiszaken die geregeld moeten worden, zoals het controleren van de aanvragen voor huursubsidie en kindertoeslag, de maandelijkse vaste lasten, het vinden van een huisarts en een school voor de kinderen. Zodra de basis op orde is worden de statushouders gekoppeld aan een andere vrijwilliger: een Coach. Deze ondersteunt de nieuwkomer bij het zelfredzaam worden in de Nederlandse samenleving.

Een nieuwe taal

Parallel aan het op orde brengen van de basisvoorzieningen nemen de nieuwkomers deel aan de Rotterdamse Taalstart. Gedurende drie maanden krijgen ze vier dagen per week taal- en participatielessen. Aan het einde van dit traject geeft TopTaal advies aan de gemeente over het niveau van de nieuwkomer. Aan de hand van dit advies, een assessment en een leerbaarheidstest, komen ze in één van onderstaande inburgeringsroutes terecht.

  • De Onderwijsroute, gericht op het behalen van een erkend diploma. Na een schakeltraject voor de taal, wordt de statushouder doorgeleid naar een Nederlandse opleiding. In Rotterdam is deze route in handen van de Erasmus Universiteit.
  • De B-1 route. Deze route is erop gericht dat nieuwkomer zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen drie jaar, het basisniveau Nederlands (B-1) haalt. Afhankelijk van kennis en kunde helpt de vrijwilliger met assisteren in de klas volgens de instructies van de docent. Ook zoeken we vrijwilligers om cursisten wegwijs te maken op de computer. In Rotterdam wordt deze route uitgevoerd door NLtraining en
  • De zelfredzaamheidsroute of Z-route. Deze route is bedoeld voor nieuwkomers voor wie route 1 en 2 niet haalbaar is, bijvoorbeeld laaggeletterden en analfabeten. Taalvrijwilligers ondersteunen de inburgeraar met taallessen en praktijkopdrachten. In Rotterdam is de Z-route in handen van SNTR (Stichting Nieuw Thuis Rotterdam).

OPROEP: Vrijwilligers gezocht in Rotterdam

In 2022 worden er in Rotterdam tussen de 500 en 700 nieuwe statushouders gehuisvest. Om hen de taal te leren en helpen om ingeburgerd te raken, zijn we voortdurend op zoek naar vrijwilligers. Heb je een paar uur per week tijd over? Wil je statushouders helpen zo snel mogelijk zelfredzaam te worden? Stuur dan een e-mail naar vrijwilligersfunctie-rotterdam@vluchtelingenwerk.nl. Geef in de kop van de e-mail duidelijk aan voor welke van de vier bovengenoemde organisaties (VluchtelingenWerk, Toptaal, NL-training of SNTR) je aan de slag wilt, dan zetten we de mail door naar de juiste organisatie.

Meer informatie: www.vluchtelingenwerk.nl/rotterdam 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio