6.4 C
De Bilt

Succesvolle Bunkerdag Vinetaduin als vanouds!

Hoek van Holland – Wat is er uitgekeken naar de Bunkerdag na twee jaar afwezigheid. Zaterdag 28 mei was het dan eindelijk zover. Ruim 1.400 enthousiaste bezoekers hebben kennis gemaakt met vier lagen krijgsgeschiedenis midden in natuurgebied Vinetaduin van het Zuid-Hollands Landschap.

Een strategische plaats

Het Rijksmonument Vineta in het Vinetaduin herbergt een voor Nederland unieke combinatie van vier lagen krijgsgeschiedenis uit de 20e eeuw. Midden in dit beschermde natuurgebied liggen Nederlandse kazematten uit de Eerste Wereldoorlog, een Nederlandse geschutsbatterij, een Duitse kustbatterij uit de Tweede Wereldoorlog en een Amerikaans communicatiestation uit 1967, ten tijde van de Koude Oorlog. Met andere woorden: alle krijgsperioden uit de vorige eeuw hebben hier hun sporen achtergelaten.

Landelijke Bunkerdag

Tijdens de landelijke Bunkerdag konden ruim 1.400 bezoekers op eigen gelegenheid een aantal bunkers in het Vinetaduin bezoeken via een gemarkeerde route. De interesse voor militair erfgoed is erg groot, waardoor de rondleidingen in het gangenstelsel binnen een mum van tijd vol zaten.

Is het niet gelukt om een rondleiding door het gangenstelsel te reserveren tijdens de Bunkerdag? Het Zuid-Hollands Landschap organiseert de komende maanden in de weekenden nog een aantal uitgebreide rondleidingen. Kijk op zhl.nl/bunkers voor alternatieve data.

Vinetaduin beschermd natuurgebied

Het Vinetaduin is een prachtig Natura 2000 gebied met zeldzame bewoners, waaronder verschillende soorten vleermuizen. Dit beschermde natuurgebied is eigendom van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en normaal gesproken afgesloten voor publiek.

Dankzij het enthousiasme en de gezelligheid van alle vrijwilligers en bezoekers voor is de Bunkerdag als vanouds een succes geworden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio