16.5 C
De Bilt

Ruim 4,8 miljoen uit Volkshuisvestingsfonds om de woonkwaliteit te verbeteren in Oost Schiedam

Schiedam – Oost heeft ruim 4,8 miljoen binnengehaald uit het Volkshuisvestingsfonds. De subsidie is bestemd voor het veiliger maken van portieken in een woongebouw aan de Reaumurstraat, het verbeteren van de openbare ruimte in Oost en een bijdrage aan het duurzamer maken van 500 VvE-woningen met een laag energielabel. De inzending uit Schiedam viel op door de aansprekende kaart die speciaal voor dit doel werd gemaakt door architect Nadia Nena Pepels. Zij is ook bekend van de drie meter lange kaart van Schiedam op de tentoonstelling ‘Uit Armoede’ in het Stedelijk Museum Schiedam.

Oost kreeg door deelname aan het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid een streepje voor bij toekenning van het Volkshuisvestingsfonds. “In 2023 was het budget ruim overtekend, dit jaar kunnen we ons verheugen op een aanzienlijke bijdrage van het Rijk”, aldus wethouder Antoinette Laan. “Die bijdrage omvat niet alleen financiële middelen, maar ook waardering voor de manier waarop we de wijk Oost naar het gemiddelde niveau van de overige wijken in Schiedam willen brengen. Dat doen we door naast de woningen en de leefomgeving ook de sociale leefbaarheid te verbeteren.”

Bijzondere kaart van Nadia Nena Pepels

De Schiedamse inzending voor het Volkshuisvestingsfonds werd opgeluisterd met een bijzondere kaart van Nadia Nena Pepels. De kaart beschrijft niet alleen het formele planningsvraagstuk in Oost, maar ook hoe de wijk wordt beleefd. Daarmee illustreert de kaart de samenwerking tussen gemeente, het Nationaal Programma in Nieuwland en Oost en Stedelijk Museum Schiedam. De tentoonstelling Uit Armoede bood inspiratie bij de voorbereiding van de inzending door een respectvol en krachtig inkijkje te geven in het leven met armoede. Dit is een onderwerp waar veel bewoners in Oost mee te maken hebben.

Bij wijze van felicitatie overhandigde Nadia de kaart aan wethouder Antoinette Laan, programmadirecteur Stef Fleischeuer en Anne de Haij, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam en Stadspartner van het Nationaal Programma. De kaart is binnenkort te bewonderen op het programmabureau aan de Singel 85. De tentoonstelling Uit Armoede is nog tot en met 9 juni te bezoeken in Stedelijk Museum Schiedam.

Over het Volkshuisvestingsfonds

Het Volkshuisvestingsfonds (VHF) is een regeling waarmee gemeenten subsidie kunnen krijgen voor het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in kwetsbare gebieden. Gebieden waar de leefbaarheid het sterkst onder druk staat, krijgen prioriteit.

Over het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid Schiedam Nieuwland en Oost

Over een periode van 20 jaar breng het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid Schiedam Nieuwland en Oost de leefomstandigheden van de bewoners minstens naar het gemiddelde van de rest van Schiedam. Dit gebeurt met een alliantie van Stadspartners, de gemeente en de overheid en onder de noemer ‘Beter voor elkaar’. Meer informatie over het programma: www.betervoorelkaarschiedam.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio