10.4 C
De Bilt

Baarle-Nassau zet eerste stap op weg naar een aardgasvrij in 2050

Baarle-Nassau – Op 15 december heeft de gemeenteraad van Baarle-Nassau de Transitievisie Warmte (TVW) vastgesteld. Met deze visie zet de gemeente de koers uit voor de warmtetransitie in Baarle-Nassau, de overstap van het gebruik van aardgas naar andere meer duurzame manieren van verwarmen en koken.

‘Klus met elkaar klaren’


Eén van de afspraken uit het Klimaatakkoord is dat de gebouwde omgeving in 2050 geen gebruik meer maakt van aardgas, maar overstapt naar een duurzame warmtebron. Wethouder Nico Sommen: “De Transitievisie Warmte geeft een beeld van alternatieven van aardgas in onze gemeente en beschrijft hoe we toe gaan werken naar een aardgasvrije gemeente. Uitgangspunt daarbij is wat mij betreft dat uiteindelijk de transitie voor iedereen haalbaar en betaalbaar moet zijn.

Het aardgasvrij maken van een woning of gebouw is vaak een behoorlijke opgave. We hebben de komende 30 jaar tot onze beschikking om de klus met elkaar te klaren. Ik heb er alle vertrouwen in dat wanneer we hier samen de schouders onder gaan zetten het ons gaat lukken om deze transitie voor elkaar te krijgen!”

Bewustwording en informatievoorziening

De gemeente kiest voor een benadering waarbij iedereen stappen ‘op maat’ kan zetten in de richting van aardgasvrij koken en verwarmen. In de TVW wijst de gemeente daarom geen startwijken aan. “De komende vijf jaar zetten we in op bewustwording en een goede informatievoorziening. Daarnaast starten we een pilotproject op om te leren over hoe we onze gemeente het beste aardgasvrij kunnen maken”, aldus Nico Sommen

Grote opgave Baarle-Nassau


Nieuwe woningen worden al aardgasvrij gebouwd, maar ook bestaande woningen moeten voor 2050 aardgasvrij gemaakt worden. De opgave in de gemeente Baarle-Nassau is groot. Er staan circa 2.468 woningen in onze gemeente. Veel van deze woningen zijn op dit moment voor warmte afhankelijk van aardgas. In 2019 werd er in gemeente Baarle-Nassau ongeveer 4,4 miljoen kubieke meter aardgas gebruikt om deze woningen te verwarmen. Hierbij is circa 20.000 ton CO2 vrijgekomen.

Kansen voor all-electric oplossingen


Uit onderzoek gedaan door het Expertisecentrum Warmte en uit de Maatschappelijke Kosten en Baten Analyse (MKBA) van de regio blijken er, op basis van de nu bekende technieken, met name kansen te liggen voor all-electric oplossingen in de gemeente. Eigenaren van gebouwen die in of na 1992 zijn gebouwd, kunnen zich nu al relatief eenvoudig voorbereiden op de overstap naar een all-electric oplossing. Voor bezitters van oudere panden zou de focus de komende tijd bijvoorbeeld kunnen liggen op isolerende en besparende maatregelen.

Herijking

Elke vijf jaar gaat de gemeente de Transitievisie Warmte herijken. “De ontwikkelingen staan niet stil. Het is belangrijk dat we hier als gemeente in mee gaan en we nieuwe ontwikkelingen en inzichten steeds meenemen”, geeft de wethouder aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio