5.4 C
De Bilt

Meer natuur voor Oisterwijk met Natuurbod

Oisterwijk – De 9 Hart-van-Brabant gemeenten en 3 waterschappen hebben 1 maart het ‘Natuurbod Regio Hart van Brabant’ aangeboden aan gedeputeerde Johan van den Hout van de provincie Noord-Brabant en het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB).

Daarmee geven ze aan om in regioverband actief aan de slag te gaan met de aanleg van 100 hectare nieuwe natuur en 20 kilometer aan ecologische verbindingszones. Dat maakt deel uit van het Natuurnetwerk Brabant, een netwerk van bestaande en nieuwe natuur­gebieden.

 

Samenwerken

In het Natuurbod stellen de gemeenten en waterschappen voor om samen de doelen te realiseren met provincie, het groen ontwikkelfonds, terrein beherende organisaties, particuliere grondeigenaren en andere partijen. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar 3 gebieden: de omgeving van de A58, de omgeving van de N261/N269 en de omgeving van de Loonse en Drunense Duinen.

 

Meer ruimte voor dieren, planten en mensen

De reden dat het Natuurbod zo belangrijk is, is dat dieren en planten de ruimte hebben om te leven. Maar natuur is ook de basis voor ‘menselijke’ thema’s, zoals leefomgevingskwaliteit, gezondheid, ontspanning, economie en landschapsidentiteit. Natuur krijgt daardoor steeds meer erkenning als onderdeel van de basis, die handvatten geeft voor ons handelen in het netwerk van wegen en water en functies, zoals wonen en werken. Met dit bod gaat de regio met de provincie en het GOB aan de slag om samen partijen te verbinden om natuur te realiseren.

 

Oversteekplaatsen voor dieren en vissen

Voor de gemeente Oisterwijk betekent het Natuurbod dat er een aantal beek gebonden ecologische verbindingszones komen. Langs de Achterste Stroom, de Voorste Stroom en de Reusel. Deze verbindingszones bestaan uit 10 vispassages en 2 faunapassages (onder de A58 door). Deze projecten worden in samenwerking met het waterschap verder opgepakt. Ook zijn in het Natuurbod binnen Oisterwijk een 5 gebieden opgenomen waar nog restopgaves voor het maken van het Brabants Natuurnetwerk zijn. Hiervoor wordt samengewerkt met de TBO’s (terreinbeherende organisaties), belangengroeperingen zoals de Stichting Duurzaamheidsvallei en particuliere initiatieven (zoals de ontwikkeling van landgoederen).

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio