9.2 C
De Bilt

Waalwijk wil meer biodiversiteit door nieuwe manier van maaien van bermen

De gemeente Waalwijk gaat de bermen in de gemeente anders maaien. Met drie veranderingen zorgt de gemeente voor meer biodiversiteit. Goed voor de natuur, en voor de inwoners. En de gemeente Waalwijk heeft nog meer ideeën voor de komende jaren. 

Wat gaat er veranderen in de gemeente Waalwijk?

Als eerste schuift de gemeente de eerste maaironde naar achteren. Die gaat naar 15 juni tot 15 juli. De gemeente maaide de bermen altijd in mei, maar dan bloeien weinig plantsoorten. Insecten hebben dan ook weinig nectar te eten. Door later te maaien helpen zij de insecten. De tweede maaironde blijft tussen 7 en 30 september.

Verder gaat de gemeente bij meer bermen het maaisel opruimen. Dit zorgt voor meer verschillende plantsoorten. Daar kunnen zo weer meer verschillende dieren leven. De extra bermen liggen bijvoorbeeld in natuurgebied de Westelijke Langstraat in Sprang-Capelle en de Overdiepse Polder in Waspik.

Als laatste slaan zij in alle bermen voortaan stukken over bij het maaien. Dat betekent dat na elke gemaaide strook van 100 meter een ongemaaide strook van 20 meter volgt. Zo houden insecten altijd leefgebied en voedsel over. En er blijven planten over die zaden kunnen maken. Het overgeslagen stuk wordt bij de volgende ronde weer gemaaid.

Welke plannen zijn er nog meer in Waalwijk?

De gemeente bekijkt allerlei mogelijkheden voor de komende jaren. Zo willen zij zich ook richten op grasvelden binnen de bebouwde kom. Worden die bijvoorbeeld niet gebruikt om te spelen of de hond uit te laten? Dan kunnen zij die grasvelden omvormen naar hoog gras met kruiden. Zo ontstaat er plek voor meer natuur.

Grenzen bomen en struiken aan een grasveld? Dan kan een natuurlijke kruidenrand voor meer biodiversiteit zorgen. Het strakke grasveld krijgt dan een natuurlijke overgang: via hogere kruiden en heesters naar bomen. Dieren profiteren van de verschillende plantsoorten en hoogtes.

Verder laat de gemeente bladeren vaker liggen in plantsoenen. Dan kunnen egels daar bijvoorbeeld in schuilen. Verteren de bladeren na verloop van tijd? Dan komen er voedingsstoffen vrij voor de planten eromheen.

Wat is biodiversiteit?

De gemeente Waalwijk vindt biodiversiteit belangrijk. Daarmee bedoelen zij dat veel verschillende planten en dieren bij elkaar leven. Zij werken ook van nature samen. Gaat het goed met de biodiversiteit? Dat is ook weer goed voor mensen.

Denk aan de eikenprocessierups. Laten ze het gras in de bermen onder eikenbomen hoger groeien? Dan komen er meer kruiden in dat gras. De bloemen van die kruiden trekken insecten en daardoor vogels aan. De sluipwesp en de koolmees bestrijden de eikenprocessierups vervolgens op een natuurlijke manier. Zo heb je als inwoner minder last van de irriterende brandhaartjes van de eikenprocessierups.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio