9 C
De Bilt

Geen water meer pompen uit beken en sloten in bijna heel Midden-Brabant

Vanaf 17 mei is het in Midden-Brabant bijna overal verboden om water op te pompen uit beken en sloten. Waterschap De Dommel breidt opnieuw het onttrekkingsverbod uit om een verdere daling van het waterpeil tegen te gaan. Dit moet flora en fauna in en rond het water beschermen. Nog niet eerder had het Dommelgebied zo vroeg in het jaar al te maken met zo’n uitgebreid verbod. Het verbod geldt zolang de droogte aanhoudt.

Geen drup meer uit sloten en beken

De waterstand daalt in een rap tempo en er is steeds minder stroming en zuurstof in het water. Maart was droog en ook in april waren de druppels bijna te tellen. Beken en sloten in Midden-Brabant krijgen voornamelijk water via regen. Door de warmte en het groeiseizoen is de verdamping van water groot. Om te voorkomen dat  het waterpeil nog sneller terugloopt is een onttrekkingsverbod nodig. Dit om planten en dieren in en om deze wateren te beschermen.

Bijna alle wateren

Het verbod geldt voor het hele beheergebied van Waterschap De Dommel, behalve voor het stroomgebied van de (Beneden-)Dommel tussen Den Bosch en het Wilhelmakanaal en de Zandleij. Het verbod geldt ook voor alle zijsloten en wateren als visvijvers en vennen. Bekijk de actuele kaart voor het overzicht.

Voor iedereen

Het verbod geldt voor iedereen die met een vaste of mobiele installatie water wil oppompen. Bijvoorbeeld voor beregening, sproeien van tuinen en plantsoenen. Het laten drinken van vee en het blussen van brand met oppervlaktewater mag wel. Waterschap De Dommel controleert buiten in het veld op naleving van het verbod.

Wat kunnen we doen?

Regenwater vasthouden en bewaren, elke druppel telt. Dit doet het waterschap het hele jaar door en stimuleert ook anderen om dit te doen. Martijn Tholen, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel: “Het Dommelgebied kampt met structurele verdroging en er is geen makkelijke oplossing op korte termijn. Wanneer regen alsmaar uitblijft en er droogte heerst, zoals nu, kun je alleen erger voorkomen. De structurele droogteaanpak kost jaren. Meer water vasthouden en opslaan i.p.v. afvoeren richting Maas om wateroverlast te voorkomen. We moeten leren zuinig te zijn op elke bui die valt. Dit geldt voor iedereen, ook in de eigen achtertuin.”

Info over actuele verboden

Dit verbod geldt naast de al eerder ingestelde onttrekkingsverboden, waaronder het halfjaarverbod. Op www.dommel.nl/onttrekkingsverbod staan altijd de actuele onttrekkingsverboden met een actuele kaart. Ook de app Perceelwijzer geeft daarover informatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio